A Városliget szabadidős szolgáltatásaival foglalkozott csütörtökön a Persányi Miklós miniszteri biztos által életre hívott Liget Park Fórum, amelyet negyedik alkalommal tartottak meg Budapesten az érintett szervezetek részvételével.

A fórumon a Városliget mint nagyvárosi park szabadidős szolgáltatásainak tervezett irányairól volt szó, érintve többek között a különböző parkhasználati igényeket, a kényelmi szolgáltatásokat (vendéglátás, illemhelyek), a közvilágítás és a közbiztonság, a kutyás és kerékpáros szabadidő-eltöltés kérdéseit is. 

Az elmúlt hónapokban bebizonyosodott a fórum létjogosultsága és a Ligetről való értelmes együttgondolkodásnak, párbeszédnek a legfőbb terévé, fontos információátadó- és átvevő hellyé vált – hangsúlyozta Persányi Miklós, a Liget Budapest projekt részét képező kert- és tájépítészeti feladatok miniszteri biztosa a fórumot megnyitó beszédében. Emlékeztetett: minden alkalommal több mint 20 különböző szervezet, közösség, társaság képviselői vettek részt a fórumokon. Az első alkalommal, szeptemberben a Városliget parkrészeinek megújítására kiírt tájépítészeti pályázat nyertes koncepciójának bemutatása, valamint a meghívott szervezetek ezzel kapcsolatos javaslatainak megismerése volt a cél. A hozzászólások alapján októberben és novemberben már tematikus egyeztetéseket tartottak, amelyek közül előbbi a Liget növényzetével és vízfelületeivel, utóbbi pedig a közlekedési ügyekkel, valamint a levegőtisztaság és a zajvédelem kérdéskörével foglalkozott. 

A miniszteri biztos rámutatott: olyan Ligetet, rekreációs közösségi teret szeretne a tervezővel együtt létrehozni, amelyet sokan élveznének, magyarok, vidékiek, külföldiek, fiatalok és idősek egyaránt. Ahova minden évszakban szívesen mennek az emberek többek között sportolni, sétálni, pihenni, kutyát sétáltatni – tette hozzá. A Garten Stúdió vázlatterve az eddigi észrevételek figyelembe vételével 2017 nyarára készül el, amelyet nyilvános keretek között mutatnak majd be. Ekkor válik láthatóvá, hogy mely javaslatok kerültek be és melyek nem – fűzte hozzá Persányi Miklós.

A fórumon Feitel Balázs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója ismertette a Városliget használatával, megújításával kapcsolatos kutatásukat. Az adatfelvétel 800 parkhasználó részvételével zajlott, eszerint a Városliget a budapestiek körében a legnépszerűbb park. A leggyakoribb és legtipikusabb tevékenység a parkfunkcióhoz kötődik, az intézmények látogatottsága elterjedt, de ritkább. A megkérdezettek a Margitszigethez hasonlóan a Városligetet is modernnek, ápoltnak és sokszínűnek szeretnék látni, emellett 65 százalék szerint felújításra szorul.

Petrik Máté, a Városliget Zrt. intézményfejlesztési projektvezetője előadásában elmondta: a parktervezés megújításakor az a céljuk, hogy a megújult liget a maga több mint 100 éves hagyományai alapján egész Európában egyedülálló komplexitással kulturális és rekreációs, gyerek- és családbarát térré váljon a környezettudatos alapelvekre épülve és felhasználva a 21. századi szolgáltatási lehetőségek tárházát. 

Ezt követően Szloszjár György, a Garten Stúdió vezető tervezője emlékeztetett: 15 tematikus egyeztetést hívtak össze különböző szervezetek és társadalmi csoportok részvételével. Meghívót 126 szervezetnek küldtek, ebből az egyeztetéseken több mint 40-en vettek részt. Hozzátette: az írásban, emailen, telefonon érkezett javaslatokat is fel fogják dolgozni. Az előadásból kiderült, hogy a tematikus egyeztetéseken 178 észrevétel és javaslat hangzott el, beleértve a ligeten kívüli fák telepítését, az akadálymentesítést, a csobogók, tavak építését vagy éppen az extrém sportok mellőzését.

A Liget Park Fórum célja, hogy a Városliget parkrészeinek megújításában figyelembe vehessék a Liget használatában érintett vagy azzal kapcsolatos szakértelemmel, feladattal, érdeklődéssel bíró érdekvédelmi, gazdasági és civil szervezetek, intézmények, szakmai közösségek véleményét és javaslatait. A fórumokon elhangzott előadások és hozzászólások anyaga, illetve a Városliget megújításának kert- és tájépítészeti feladataival kapcsolatos egyéb információk a miniszteri biztos honlapján (www.varosligetpark.hu) bárki számára hozzáférhetőek.

(MTI)