Kreatív és inspiráló felmérést indított a Fővárosi Önkormányzat városarculattal foglalkozó cége, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. A rendhagyó kutatás lényege volt, hogy kiderüljön, milyen szavakkal, kifejezésekkel fémjelzik az emberek Budapestet. A BVA 2016 második felében kezdte a munkát, amelynek egyik eredménye látható a Projekt Galériában – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a kiállítás megnyitóján.

A különleges interakciók, egyedi installációk és a virtuális valóság eszköztárával felépített tárlat rendhagyó módon mutatja be a főváros lakói által beküldött legnépszerűbb szavakat. 

Az első tíz legnépszerűbb szó, amely beérkezett: az otthon, a szabadság, a lehetőség, az élet, a pezsgés, a szerelem, a csoda, a haza, a lüktetés és a minden volt - sorolta a főpolgármester-helyettes. A projekt során azokat a szavakat keresték, amelyek a leginkább összefoglalják azt, hogy a budapestiek számára mit jelent a főváros – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy ezekből a szavakból épül fel ez a sokrétű és izgalmas tárlat, amelyen többféle művészeti forma is megjelenik. Többek között kiterjesztett valóság keretében, szemüveg segítségével próbálhatják ki a látogatók azt, hogy miként elevenedik meg az adott szó egy-egy helyszínen, de a szavak installációkban, falakra festve, fényújságban vagy videókon is feltűnnek.

Emellett a Nubu jóvoltából az érdeklődők egy dizájner táskára írhatják fel azt a szót, ami számukra a leginkább szimbolizálja a fővárost – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Alexandra. Mint elmondta, a fővárosi önkormányzat feladata az is, hogy kielégítse a városban élők igényeit és reflektáljon azokra az szükségletekre, amelyeket a budapestiek a városukkal szemben támasztanak. A nem reprezentatív szógyűjtésből kiderült, hogy Budapest lakói pozitívan viszonyulnak a fővároshoz. Hangsúlyozta: Ez a város attól is jó, hogy az önkormányzat ilyen aktív kapcsolatot igyekszik ápolni a budapestiekkel.

A kiállítás január 23-ig látható.

(MTI)