Számos jobb-rosszabb átépítés után nagyszerű minőségben újult meg egy épület, és körülötte egy táj kivirágzik – méltatta a műemlék villa és kertje rekonstrukcióját a keddi átadó ünnepségen az MMA elnöke. Fekete György hozzáfűzte: Kokas László építész kiválóan egyeztette össze a 19. század adottságait a 21. század igényeivel, az itt működő kutatóintézet dolga pedig az lesz, hogy a komoly eredményeket létrehozó, 1945 utáni magyar művészet eredményeit objektívan felmutassa.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kiemelte: a villát építtető Hild József a magyar építészet egyik meghatározó egyénisége, így jelképes értékű, hogy egykori házába költözik az az intézet, amelynek feladata a társadalom és a művészet egymásra hatásának vizsgálata. Az MMA kiválóan képes összefogni az egész magyar művészeti életet, amely azonban akkor képes igazán kiteljesedni, ha nem hiányzik a befogadó oldal sem – mutatott rá az államtitkár, hozzátéve: ebben segíthet a kutatóintézet munkája.

Pokorni Zoltán polgármester emlékeztetett arra, hogy Hild Józseftől hat-hét épület is fennmaradt a 12. kerületben, közülük rövidesen egy másik villa is megújul. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára az átadó ünnepség előtt felidézte, hogy a művészeti akadémia 2012-ben kapta meg a magyar államtól a Hild-villa tulajdonjogát azzal a céllal, hogy ott hozhassa létre Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének új otthonát. 

Kokas László vezető tervező beszámolója szerint a műemléki hatóságokkal történt egyeztetések után 2014-ben indulhatott meg a bővítéssel és parkrekonstrukcióval járó beruházás. A munkálatok során kiderült, hogy a villának nincsenek alapjai, így utólagos aláalapozásra és injektált szigetelésre volt szükség – árulta el. Mint hozzátette, az épület csekély mértékben bővült is, oly módon, hogy a villa hátsó oldalának kivágott falát hátrébb tolták, és egy új szárnnyal kötötték össze az épülettel.

Székely-Gyökössy Szabolcs projektvezető az MTI-nek elmondta, hogy a villa rekonstrukcióját és bővítését, az ingatlanon álló svájci lak újjáépítését, valamint teljes körű kertrekonstrukciót magába foglaló projekt költségkerete 823 millió forint volt. Mint kiemelte, az épület hűtését-fűtését geotermikus energiával, az öntözést pedig esővízzel és ásott kútból biztosítják. Kocsis Miklós, a kutatóintézet igazgatója az MTI-nek arról számolt be, hogy a két épület összterülete a bővítéssel és pincebeépítéssel együtt mintegy 600 négyzetmétert tesz ki.

A megújult Hild-villa kutatószobáival, könyvtárával és egyéb tereivel 2017 januárjától már a kutatókat és az intézet programjait szolgálja.

(MTI)