Tovább bővül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) képzési palettája, februártól az NKE-hez kerülnek például a bajai főiskola vízügyi képzései – mondta az egyetem rektora az MTI-nek adott interjújában. Patyi András kitért arra, hogy idén a Ludovika fejlesztéseinek nagy része is megvalósul; nyáron az államtudományi és közigazgatási, valamint a rendészettudományi kar is a Ludovika Campusra költözik, és hamarosan megkezdődik az Orczy-park rekonstrukciója.

Készül a Ludovika Campus

Patyi András beszélt arról, hogy 2017-ben a Ludovika Campus beruházás nagy része megvalósulhat. Befejezéséhez közeledik az Üllői úton épülő új, nagy oktatási épület, a sportközpont, valamint a rendészeti speciális oktatási épület és kollégiumának építése is. Mindennek nyomán a nyáron a Ludovika Campusra költözhet a jelenleg még két, Budán működő kar, az államtudományi és közigazgatási kar, valamint a rendészettudományi kar. A kiürített ingatlanok sorsáról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, illetve a kormány dönt majd. A X. kerületben lévő Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Ludovika Campusra költöztetéséhez szükséges számításokat és terveket – egy a múlt év végén megjelent kormányhatározat nyomán – a kiemelt kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztosnak, Fürjes Balázsnak kell kidolgoznia.

Mindemellett rövidesen megkezdik az Orczy-park történeti helyreállítását, a kert újjáépítését is. A campuson kap majd helyet a katasztrófavédelmi oktatási központ is – mondta Patyi András, kiemelve, hogy az épületek már meglévő, ipari ingatlanok helyén lesznek, tehát nem érintik a kert zöld felületeit, amelyek mérete a beruházás végére nőni fog. Az Orczy-kertben tervezett munkálatokról további részletes tájékoztatást fog adni az egyetem a két érintett kerület, a VIII. és IX. kerület önkormányzata és a lakosság számára.

A rektor elmondta továbbá, hogy az idén is folytatódnak az egyetemen a közigazgatási, közszolgálati tudásszint növelését célzó projektek. A mintegy 29 milliárd forintos keretből tudományos kutatásokat támogatnak, tananyag- és képzésfejlesztést és csaknem 80 ezer ember közszolgálati továbbképzését végzi el kormányhivatalokkal és több mint húsz egyetemmel, főiskolával együttműködésben az NKE.

Öt éves az NKE

Az egyetem vezetésével újabb három évre kinevezett rektor kitért arra is, hogy az NKE idén ünnepli fennállásának ötödik évét.

Patyi András kiemelte: aki az egyetemhez csatlakozik oktatóként vagy hallgatóként, magas szintű elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot, hiszen olyan szakma iránt érdeklődik, amely az első perctől az utolsóig szolgálatot jelent. Nem véletlen, hogy az egyetem jelmondata „A haza szolgálatában”.

A rektor reméli, hogy a jövőben még többen megértik az intézmény jelentőségét, azt, hogy az NKE valóban az együttműködés egyeteme. „Nem tudnánk egyetlen képzést sem megvalósítani a partnereink, például a honvédség vagy a kormányhivatalok nélkül” – fogalmazott Patyi András, kiemelve a nemzetközi együttműködés fontosságát: ez a kooperáció „segíti a tudásáramlást, és így a magyar közszolgálat fejlesztését”.

Patyi András úgy látja, egyre többen bíznak a közszolgálati egyetem missziójában, hogy az ország szolgálata fontos dolog.

(MTI)