Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón közölte: a felsőoktatási intézmény 15 épületét érinti a vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló korszerűsítés. A beruházásokhoz kapcsolódó szerződések többségét már megkötötték, és áprilisig várhatóan az összes szerződést aláírják. A beruházások nagy részét a nyári időszakban tervezik elvégezni – közölte a kancellár, aki kitért arra is, hogy szeretnék az ELTE kollégiumát is fejleszteni, és 5-6 ezer négyzetméteres épületet alakítanának ki Lágymányoson innovációs és szolgáltató feladatokra. 

A 15 épület energetikai korszerűsítésével éves szinten 200-300 millió forintos megtakarítást érhet el az egyetem. A beruházások befejezésének várható időpontja 2017 vége. A helyszínek között szerepel az ELTE három gyakorlóiskolája, a Radnóti, a Trefort és az Apáczai, ahol összesen több mint 800 millió forint értékben valósulnak meg fejlesztések. Több mint 700 millió forintos beruházást hajtanak végre a Nagytétényi úti kollégium épületén is. A felújítások az egyetem legtöbb karát és a lágymányosi campus épületeit és egyéb oktatási intézményeket is érintenek. A korszerűsítés során elvégzik az épületek hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét és a fűtési rendszer korszerűsítését. 

Palkovics László oktatási államtitkár üdvözölte az ELTE-n elindult fejlesztéseket és rámutatott: a magyar felsőoktatást és az ELTE-t is működés közben kell átalakítani.

(MTI)