Az eredetileg a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének épült irodaház 1972-ben készült el, tervezője a budavári Hilton hotelt is jegyző Pintér Béla volt. Az épület elkészülte óta állt a viták kereszttüzében: jellegzetes, modern homlokzata ugyanis a legcsekélyebb mértékben sem illeszkedett a környezetébe, igaz, ez tervezésekor nem is volt szempont. Bár a ház az idők során a budapestiek többségénél elnyerte a nem túl hízelgő „ a Kossuth tér legrondább épülete” címet, belső tereinek kialakítása egykor meglepően igényes volt. 

A ház külső megjelenése azonban mind nagyobb vitákat generált, ezért az épületet tulajdonló Országgyűlés Hivatala 2015 szeptemberében ötletpályázatot írt ki az épület homlokzatának átépítésére, amelyet az Arch Studio terve nyert meg. A pályamű ez eredetileg ide tervezett Hültl Dezső-féle, 1928-as tervek újragondolt változata volt. 

Az MTESZ-székház építése 1967-ben (Fotó: Uvaterv)

Az átalakításhoz szükséges műszaki-statikai vizsgálatok azonban kiderítették: az épület rosszabb állapotban van, mint eredetileg gondolták, a rossz minőségű alapanyagok és a hanyag építés következtében komoly felújításra szorulna, ennek költsége viszont egy új ház építésének költségével vetekszik, ezért úgy döntöttek: inkább lebontják az egyébként is vitatott épületet, és a helyére teljesen új ház kerül.

A bontás jól halad, az egykori házból ma már alig látszik valami. Ha ezzel végeznek, az elképzelések szerint még idén elkezdődhet az új, a Kossuth tér arculatába illeszkedő épület megépítése, amely gyakorlatilag a mellette álló épületek folytatása lesz, mivel a homlokzat kialakításához az eredeti, Hültl-féle terveket veszik alapul. 

Nyitófotó: Kozics Júlia