Az 1950-es években Street Photography-nak elnevezett fényképészeti műfaj a 19. század utolsó évtizedeitől fokozatosan fejlődött ki, elsősorban Párizsban és New York-ban. A világ más nagyvárosaiban, így Budapesten is készültek ilyen képek.

A KÉPLET című fotókiállítás elsőként vállalkozik arra, hogy egy múzeumi archívumból — a Kiscelli Múzeum Fényképgyűjteményéből — válogatott fotók és kortárs fotóművészek munkáin keresztül vázolja fel ennek a népszerű fényképészeti műfajnak a budapesti történetét.

Közben magának a városnak a történelme is megjelenik, egy eddig nem látott nézőpontból.

A két tematikus egységből álló fotókiállítás középpontjában a fővárosi lét egykori és mai színterei, Budapest lakóinak mindennapjai és ünnepei állnak. A történeti részben a Kiscelli Múzeum fényképgyűjteményének századfordulós zsánerképein megismerkedhetünk a századelő jellegzetes utcai figuráival, a hordárral, a fogatossal és a planéttással, továbbá képet kaphatunk a nagyváros lakóinak olyan napi tevékenységeiről, mint a lakhatás, a közlekedés és a kereskedelem. A kortárs fotóművészek munkáit bemutató, a történeti képekre reflektáló válogatás pedig a rendszerváltozás után átalakult főváros mindennapjaiba, a megváltozott ritmusú városi létbe enged bepillantást a látogatónak.

Nyitvatartás: kedd-vasárnap 10.00-18.00​

(Forrás: közlemény.)