A budai királyi palota Oroszlános kapuja alatt fekvő egykori Csikós-udvar környéke igencsak felbolydult az utóbbi egy évben, a Nemzeti Hauszmann Terv keretében ugyanis három jelentős épületet is újjáépítenek itt: a Főőrség egykori központja mellett rekonstruálják a Stöckl-lépcsőt és az egykori Királyi Lovardát is.

 

Ilyen volt teljes szépségében, majd 1945-ben, a háború után (fent); és ilyen most, az újjáépítés kezdetén (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A munkaterületen lévő toronydaruk és a palánkkerítés – mint mindenhol – itt is vonzzák a tekinteteket: a Várba látogatók folyamatosan leskelődnek a kerítés résein, hátha meglátnak valamit abból, ami a lezárt területen zajlik. Nos, ott jártunkkor úgy tűnt, hamarosan lesz is mit nézni: az eredeti, százéves tervek alapján készülő épületek ugyanis sokak fantáziáját megmozgatják.

A három építmény közül azonban egyelőre csak a Lovardából látszik valami: az épület most kezd kiemelkedni a földből, majdnem pontosan egy évvel a tavaly május 20-i alapkőletétel után. Ez azonban nem jelenti azt, hogy eddig ne történt volna semmi, az elmúlt hónapokban ugyanis a kevésbé látványos régészeti és alapozási munkálatok zajlottak. Az építkezéssel párhuzamosan zajlik az épületek kődíszeinek faragása is, amiket szintén a fennmaradt eredeti, 1:1 méretarányú tervrajzok alapján végeznek. 

A Lovarda esetében a munkák most értek el a falazási szakaszba, vagyis innentől kezdve fokozatosan alakot ölt majd a látványtervekről és az archív képekről egyaránt jól ismert épület.