Az Andrássy úttól két sarokra lévő Benczúr utca zárt házsorai közt sétálva a gyanútlan járókelő nem is sejti, hogy a 37-es számú ház belső udvara a szomszédaival együtt hangulatos parkot rejteget. Egy kopottas zsákutcába befordulva azonban – szűk, sötét, sárga keramitburkolatos belső udvarok helyett – bájos kis parkocska bukkan elő a homályból: rengeteg fával, játékokkal, gyerekzsivajjal.

Ez a Benczúr-kert, a környékbeli családok kedvelt játszótere. Népszerűsége nem véletlen, hiszen a jópofa játékokkal felszerelt, árnyas fákkal övezett teret oldalról magas bérházak vigyázzák, kizárva a port, a zajt és az átmenő forgalmat egyaránt; a nyugalom szigete ez, éppen félúton a Lövölde tér és a Városliget között.

(Fotó: Komporday Tamás)

Vita és megújulás

A Terézvárosi Önkormányzat tavaly kezdett neki a kertfelújítási munkálatoknak, amelyeknek leglátványosabb és legnagyobb port kavart része a fakivágás volt. A téma iránt az utóbbi években érzékennyé vált közvélemény egy része és a kerthasználók ugyanis attól tartottak, hogy a felújítással eltűnnek a park legnagyobb értékét jelentő hatalmas fák, ezért tiltakozásba kezdtek, egyeztetésre szólítva fel az önkormányzatot. Bár a hivatal már a tervezés szakaszában igyekezett közvélemény-kutatás formájában kikérni a lakók és az érintettek véleményét, ez nem volt túl hatásos, ezért felállítottak egy munkacsoportot, amely ezután az egyeztetés feladatát végezte.

Úgy tűnik, hogy ez a megoldás már konstruktívnak bizonyult, az eredmény ugyanis magáért beszél: a felhasznált anyagok jó minőségűek, a kivitelezés precíz, a tervezés pedig igen kreatív. A kedden átadott játszótéren nincsenek többcentis illesztési hézagok, lötyögő elemek, elsietett összeszerelés: öröm látni a minőségi munkát. A burkolatok a növények körül vízáteresztőek, a mászókák alatt pedig puhák és biztonságosak. Az új játékok egyébként még az utóbbi évek trendjeit figyelembe véve is hallatlanul kreatívak. A távbeszélőcsőtől kezdve az ügyességi játékon át a színes távcső-imitációig tényleg minden van, fantasztikus ötlet például, hogy a tér egyik ivókútját vízijátékkal kombinálták: a gyerekek így a csapból folyó vizet zsilipen és apró malomkeréken keresztül ereszthetik le a kavicsos lefolyóba.

(Fotó: Komporday Tamás)

Minőségi játszótér

Az eszközökön és a teret uraló hatalmas platánfa kerítésén lévő mesealakok az ország egyik legjobb játszótértervezőjeként számon tartott Kő Boldizsár és munkatársai kezét dicsérik, de az önkormányzat által finanszírozott, 200 millió forintos beruházás során a teljes park megújult, a kis dombtól kezdve a burkolatokon át a játszóeszközökig. Bár jó néhány fát kivágtak, néhányat ültettek is, az eredmény alapvetően egy nagyon jól használható, kreatív, hangulatos és minőségi játszótér lett.

S mivel a hazai közterületek lépfenéje a karbantartás hiánya, reményteli hír, hogy a VI. kerületi önkormányzat azt ígéri: az – egyébként körbekerített, kapuval ellátott – Benczúr-kertet a jövőben nemcsak őrizni fogja, hanem rendszeresen karban is tartja. Így legyen!