Az önkormányzati fenntartású múzeumokat (Óbudai Múzeum és Goldberger Textilipari Gyűjteményt) már 2016 májusa óta ingyenesen látogathatják a kerületi lakosok, valamint a tanulók szintén térítésmentesen múzeumpedagógiai foglalkozásokon is részt vehetnek.

Ezt a döntést a Bús Balázs polgármester által kezdeményezett, a múzeum a látogatói szokásokat és a statisztikákat elemező előzetes vizsgálata alapozta meg. A vizsgálat megállapította, hogy a már jól ismert és népszerű ingyenes kulturális programkínálat mellett további kedvezményekre nyílik lehetőség a III. kerületi lakcímkártyával rendelkező lakosok, illetve a kerületi iskolás csoportok számára.

A felmérésből kiderült az is, hogy a jegybevétel kiesés elenyésző ahhoz képest, amit az Óbudán élők a helytörténet megismeréséből, újabb kulturális élmények szerzéséből profitálnának.

A polgármester az új együttműködési megállapodás által a korábbi kezdeményezés kibővítését szorgalmazta a kerületben található múzeumok igazgatóinál. Mivel az önkormányzat fontos feladatának tartja a kerület kulturális értékeinek, hagyományainak minél szélesebb körű megismertetését, ezért a megállapodással a III. kerületi önkormányzat fenntartói körén kívüli múzeumokat is ingyenesen látogathatóvá tették.

Mostantól a III. kerületben állandó lakóhellyel rendelkező polgárok és a III. kerületi önkormányzat illetékességi területén működő alap- és középfokú oktatási intézmények tanulói ingyenesen látogathatják a Budapesti Történeti Múzeum (Aquincumi Múzeum, Kiscelli Múzeum, Varga Imre Gyűjtemény, Budapest Galéria), Petőfi Irodalmi Múzeum (Kassák Múzeum), Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Szépművészeti Múzeum (Vasarely Múzeum) kiállításait és egyéb bemutatóit; és a tanulók a múzeumpedagógia foglalkozásokon is térítésmentesen vehetnek részt.

(Forrás: közlemény.)