Történelmi gyászhintót állítanak ki a Fiumei úti sírkertben

Írta: Bukovszki Péter

2017. június 23. 13:13

Kiállítják a világ egyik legnagyobb gyászhintóját a Fiumei úti sírkertben. Az Apponyi-hintó kalandos történetét kevesen ismerik, pedig a gyönyörű, díszes jármű a hajdani gyászhintók egyik utolsó megmaradt példánya.

A jelentős személyiségek temetése egykor óriási eseménynek számított, a híres művészek és politikusok utolsó útjáról nem csak a sajtó tudósított, a gyászmenetet ugyanis hatalmas tömeg kísérte végig Budapesten. Az út végállomása a XIX. század második felétől kezdődően kevés kivételtől eltekintve jellemzően a Fiumei úti sírkert volt, a nemzet nagyjainak ugyanis kijárt a díszes nyughely, sokszor akkor is, ha életükben esetleg máshogy rendelkeztek.

A díszes gyászmenetek egyik legfontosabb eszköze pedig általában nem más volt, mint a koporsót hordozó jármű, jellemzően hintó, a mai limuzinok megfelelője. Ez ugyanis ünnepélyesebbnek, hagyományosabbnak számított, szemben a zajos és kevésbé díszíthető automobilokkal, így a gyászkocsikat még a harmincas években is ló vontatta. A híres emberek temetésére szinte minden esetben díszes, különleges hintó készült, ezek nagy része azonban az idők során megsemmisült, így napjainkban ezek a járművek igazi ritkaságnak számítanak.

(Fotó: NÖRI)

(Fotó: NÖRI)

(Fotó: NÖRI)

Éppen ezért óriási jelentőségű, hogy a világ egyik legdíszesebb gyászhintóját nemrégiben sikerült megmenteni az enyészettől, sőt: szombattól kezdődően, a múzeumok éjszakáján bárki megtekintheti, aki ellátogat a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertbe. A kocsi méretei önmagukért beszélnek, hiszen a Temetkezési Intézet annak idején a legkiválóbbak gyászszertartására szánta: a 3,5 tonnás, 5,5 méter hosszú és majd 4 méter magas jármű ezzel a világ egyik legnagyobb gyászhintója. A kocsi egyébként 1928 és 1932 között készült a Misura Kocsigyárban, nevét pedig Apponyi Albert miniszterről kapta, ő volt ugyanis az első, akit 1933-ban ezzel a járművel kísértek utolsó útjára uralkodóknak kijáró pompával.

Az ipartörténeti remekművet, egy letűnt kor emlékét a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) nemrégiben újíttatta fel, ezelőtt évtizedekig a Közlekedési Múzeum egyik raktárában porosodott elfeledve. A nagyközönség utoljára majd' hetven évvel ezelőtt láthatta, Teleki Pál 1941-es temetésén, azóta sehol nem volt kiállítva. Ez azonban hamarosan megváltozik, a Fiumei temető főbejárata melletti különleges, kifejezetten erre a célra készült üveg kiállítócsarnokban ugyanis a szombat délután 4 órai, ünnepélyes átadást követően bárki megtekintheti.


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó