Rekordszámú, több mint 600 ezer nézővel zárta a 2016/2017-es évadot a Magyar Állami Operaház – mondta el Ókovács Szilveszter főigazgató vasárnap este Budapesten, ahol gálaesttel és a társulat kiemelkedő teljesítményeit elismerő díjak átadásával ünnepelt az intézmény. Az Operaház magyar tematikájú évadát értékelve Ókovács Szilveszter hangsúlyozta, hogy összesen harminc magyar művet játszottak a szezonban, ez még sosem fordult elő az intézmény történetében. Az évadban 16 magyar premiert, köztük öt ős- és egy magyarországi bemutatót rendezett az Operaház. Mint fogalmazott, a szezon tükröt állított a magyar közönség elé, hiszen az évad egyik nagy tanulsága, hogy bár a magyar operairodalom bővelkedik remekművekben, sokszor mégis kevesebben érdeklődnek irántuk, mint az Operaház által játszott külföldi darabok iránt.

A főigazgató elmondta azt is: az évadzáró gálaest után 2018 tavasza helyett várhatóan 2019 elején nyithat újra az Operaház, amely széles körű felújításon esik át a következő másfél évben. Megújul egyebek mellett a több mint 10 ezer előadást kiszolgáló színpadgépészet, a nézőtér, a zenekari árok és a műhelyek, valamint a tetőtér és a pince is. A tervek szerint ezzel párhuzamosan fog lezajlani a Kőbányai úti Eiffel Műhelyház kivitelezése is, itt várhatóan néhány héten belül kezdődhetnek az építési munkálatok.

A jövő tavaszra az Operaházba tervezett előadások egy része várhatóan elmarad – fűzte hozzá. Kitért arra is: az Operaház Andrássy úti épületének zárva tartása ellenére a bérletesek száma a következő évadra is eléri a 25 ezret. A Csillagóra Gálaesten az operaház szólistáit elismerő Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címet kapott a 2017/2018-as évadra az idén negyven alkalommal színpadra lépő László Boldizsár tenor, az 1992 óta az Operaházban éneklő orosz születésű bariton, Fokanov Anatolij és az idén 14 féle szerepben remekelő Szvétek László basszista. A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja címet a következő évadban Tanykpayeva Aliya kazah születésű magántáncosnő, a Magyar Állami Operaház Kamaraművésze címet H. Zováthi Alajos nagybőgő szólamvezető viselheti.

A gálaestet megelőző vasárnapi eseményen további elismeréseket is kiosztottak a társulat tagjainak az Operaház Székely Bertalan termében. Székely Mihály-plakettel tüntették ki Balatoni Éva magánénekest, míg a Ferencsik János-emlékdíjat Juhászné Peták Ágnes hárfaművész kapta. A Komor Vilmos karmester emlékét őrző plakettben idén Rumy Balázs klarinétművész részesült. A  Márk Tivadar-emlékplakettet Zöldy Z. Gergely látványtervező, az Oláh Gusztáv-emlékplakettet Katona Anikó korrepetitor nyerte el. Az Erkel Színház egykori  főügyelője,  Gela Lajos emlékére alapított plakettet az idei évben Lengyel Gábor súgó vehette át.

(MTI)