Nyár, kánikula, vízpart, jó csajok és pasik mindig is voltak – csak a fürdőruhadivat változik. Mutatjuk, hogyan!

(Fotó: Fortepan)

Csillaghegyi strandfürdő, a 99 évvel ezelőtti nyáron. Mindenki egyberészesben – még a férfiak is (akik épp nem a fronton szolgálnak).

Palatinus strand, 1922. A matrózpólós keményen tartja a rudat, de anyuka, a kor jellegzetes kalapjában, mintha kicsit aggódna. Úszóleckejegy 0,7 korona (?). Fejet ki, tempózz!

Római part, 1929. A háttérben, a túlparton a Tungsram gyárkéményei. Zavarba ejtően kihívó férfitekintet, félig lecsúszott fürdőruhapánt. Az előtérben vajon az elfogyasztott hal maradéka látszik a kövek közt?

(Fotó: Fortepan)

Tétényi út, az Erzsébet Sósfürdő strandfürdőjén 1930-ban. Ebből ma már semmi nincs meg: se sósfürdő, se strand. Esetleg a pad valahol még ott kallódhat a Tétényi úti kórház kertjében.

Gellért Fürdő, 1930. Ide azért fel kellett öltözni valahogy.

Ki mondta, hogy csak strandon vagy fürdőben lehet hűsölni? Itt a Római part, a Népsziget, milyen príma! (1930)

A Rudas teraszán is ki lehet bírni valahogy a hőséget. A férfiaknak már elég a gatya is, a kockás hasak mögött pedig felsejlik a régi Erzsébet híd pillérje is. (1932)

(Fotó: Fortepan)

Az elegancia az fürdőruhában is elegancia! Nyaklánc nélkül sehová! (1935, Gellért gyógyfürdő)

Sok jó csaj kis helyen is elfér! Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda – és már kétrészes fürdőruha van a legvagányabb lányon 1939-ben!

(Fotó: Fortepan)

1940, rekkenő hőség. Korabeli celebek a Palatinus gyepén: (balról jobbra) Nagykovácsi Ilona, Simor Erzsi, Somló Vali, Egry Mária, Lengyel Irén színésznők. Egy autogramot kérhetek, művésznő?

Hja, hát igen, Budán így is lehet tölteni a nyarat, a kertben. (Városmajor utca 39/b, 1941)

De azért Pesten se rossz az élet… Fejem a bőröndön, olvasok, beszélgessetek csak nyugodtan, nem hallgatózom! (Újpest, Külső Váci út, Tungsram strand, 1943)

(Fotó: Fortepan)

Lenn a parton is egész jó, így ¾ 6 felé kezd elviselhető lenni a meleg. (1943, Margitsziget, Duna-part a budai oldalon)

Csak rendesen viselkedni, a kezek látszanak a víz alatt is! (Gellért fürdő, 1943)

(Fotó: Fortepan)

Talpalatnyi hely sem maradt a füvön: Rákosi-korszak a Palatinuson (1953). Bikini és baboskendő, no meg fecskék a férfiakon.

Római Strandfürdő, 1960. Jaj, úgy élvezem én a strandot!

De menő! Így a strandon se maradunk le semmiről! Tesla táskarádión hallgatják a híreket a Gellért gyógyfürdő vendégei 1962-ben.

Tombol a nyár 1966-ban a Palatinuson. Az espressóban jó a fekete, az értékekre meg a rendre pedig itt is éberen vigyáz a rend őre.

(Fotó: Fortepan)

1969, a Gellért hullámmedencéje. Dress code: bikini. Csak nehogy vizes legyen a hajam!

Ó, az a praktikus ivókút! (1971, Palatinus)

(Fotó: Fortepan)

Szabadság, napszemüveg, virágos napozóágy. Hippinyár a budaörsi reptér gyepén 1976-ban.

(Fotó: Fortepan)

Mindeközben a strand bejáratánál (1980, Palatinus). Vajon fognak még a férfiak valaha ilyen rövidnadrágokat hordani, ilyen zoknikkal?