Már áll a Lovarda épülete a Várban

Írta: Bukovszki Péter

2017. augusztus 4. 9:01

A néhány hónapja zajló építkezés mostanra a látványos szakaszába érkezett: már világosan megfigyelhető, milyen is lesz a régi-új Lovarda épülete, ha elkészül.

 

A Budai Vár Csikós udvarán újjáépülő egykori Királyi Lovarda évtizedekig csak képeken és tervrajzokon létezett, mostanra azonban már egyre inkább kezd alakot ölteni. Aki mostanában arra jár, már világosan megfigyelheti, milyen is lesz a régi-új épület, hiszen a külső falak már állnak, a tetőszerkezet is a helyére került, és lassan sor kerül a részletek kialakítására is. Az illetékes Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint jelenleg a szerkezetépítési és homlokzati kőelhelyezési munkálatok folynak.

Mivel az eredeti, 1901-ben elkészült (és az 1950-es években lebontott) épület Hauszmann-féle terveit ismerjük és a díszítésekről is viszonylag sok ábrázolás maradt fenn, a korhű stílus visszaállításával valószínűleg nem lesz gond.

(Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A funkció ugyanakkor némileg megváltozik majd, az új Lovarda épülete ugyanis a jövőben nemcsak lovas programoknak, hanem számos más rendezvénynek is otthont tud majd nyújtani, és a huszonegyedik század előírásainak megfelelően akadálymentes is lesz. A hauszmanni tervek készítése óta eltelt több mint száz év és a megváltozott funkció ugyanakkor indokol némi változást az építkezés módjában és az épület szerkezetében is. Az eredetileg használt római cement és a tetőt egykor fedő angol pala például már nem érhetőek el olyan könnyen, ezeknek a beszerzése ezért igen bonyolultan, külföldről oldható csak meg.

A jelenleg zajló munkálatok során egyébként nem csak az épület, hanem annak teljes környezete is újjáépül, a régi-új köntösbe öltözetett Csikós-udvart például rámpa és a szintén építés alatt álló Stöckl-lépcső köti majd össze a Hunyadi udvarral. (Ha az egész beruházás elkészül, a Mátyás-kúttól újra le lehet majd menni a Csikós udvarra, majd onnan tovább, a Palota út irányába.)

Bár a tavaly májusi alapkőletételkor elhangzott ígéret (mely szerint az épület még idén, 2017-ben elkészülhet), jelenleg kissé optimistának tűnik, az építkezés láthatóan nagyobb sebességre kapcsolt, a Lovarda újjászületése tehát hétről hétre egyre látványosabb.  

Nyitókép: (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagyon helyes, az istálló épület visszaállítása követhetné.


...és a Budavári Palota helyreállítása.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó