Buda Gardens néven 350 lakásos lakóparkot építenének a XI. kerületi Szentimrevárosba, a Feneketlen-tó mögötti zöldövezet kis utcáiba. A beruházás kapcsán civil vita alakult ki: szerveződik a helyi ellenállás a projekt ellen.

Most petíciót indítottak a beruházás ellen. A petíció beszámol arról

„2017 augusztusában értesültünk arról, hogy egy fejlesztőcsoport erőszakosan átalakítaná (350 lakásos lakóparkkal, az ehhez és a tervezett egyéb funkciókhoz szükséges 500 férőhelyes mélygarázzsal) Szentimreváros ezen részét. A környékre jellemző épületeket nagyságrendekkel meghaladó brutális beépítés alapvetően megváltoztatná a kertvárosias, ligetes lakóhelyet, és csökkentené a helyi ingatlanok értékét. A kizárólag a Diószegi útról megközelíthető óriásépületek szűkebb-tágabb környezetében lehetetlenné válna a közlekedés, alapvetően megváltozna a már jelenleg is túlterhelt játszótér környezete és intim világa.  

Mi, e petíció kezdeményezői már több levélben, illetve a Hoffmann Tamás újbudai polgármesterrel folytatott személyes megbeszélésünk során is jeleztük: támogatjuk és segítjük az önkormányzat munkáját, amennyiben a kerület települési értékein alapuló, a környező lakosság érdekeit szolgáló szabályozás születik a Buda Gardens-programmal megcélzott területre. És persze a tágabb környezetre is – hogy elkerüljük a Feneketlen-tó környékének teljes „megfojtását”. Az elfogadható beépítési paraméterekről tájékoztattuk az önkormányzatot” – írják.

Az első aláírók között van Dr. Entz Géza művészettörténész, a Gellérthegyvédő Egyesület elnöke, volt államtitkár, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal egykori elnöke; Hegedűs Péter Europa Nostra-, Pro Architecura- és Ybl-díjas építészmérnök; Makovecz Imréné Szabó Marianne Munkácsy-díjas iparművész, az MMA tagja; valamint Dr. Nagy Gergely c. egy doc. Forster Gyula-, Kós Károly-díjas építész, az ICOMOS MNB tiszteletbeli elnöke, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetettje.