Még ebben a hónapban elkezdődhetnek és nyár végéig be is fejeződnek a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó Múzeumkert rekonstrukciós munkálatai – mondta el Varga Benedek főigazgató szerdán Budapesten. 

A munkálatok eredményeként megújulnak a közművek és a sétányok, a műemléki főépülethez illeszkedő új burkolatok jönnek létre. 38 életveszélyes, elöregedett fát vágnak ki és 25 nagy méretű új fát ültetnek – hangsúlyozta Rezi Kató Gábor főigazgató-helyettes. Az ültetendő fák között több növényritkaság – vörös juhar, ginkgo, magnólia – is szerepel. Hozzáfűzte: három kilométer új víz- és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, wifi-hálózat és öntözőrendszer épül. Restaurálják a Múzeumkert szobrait, az Arany János-szoborcsoport felújítása március 15-ig elkészül. 

A felújítási munkálatok idejére a Múzeumkert egyes részeit szakaszosan lezárják, de a múzeum mindvégig látogatható lesz. A munkafázisokról, a felújítás aktuális állapotáról a Múzeumkert kerítésén kihelyezett információs anyagokban is folyamatosan tájékoztatják a közvéleményt – mondta Rezi Kató Gábor. Újságírói kérdésre kitért arra is: a Kertészház tervezett felújítása is túljutott a tervezési és engedélyeztetési fázison, de még nem tudható, hogy nyár végéig elkészülhetnek a kivitelezési munkálatokkal. 

Szabó Gábor, a Tér-Team kft. vezető tervezője kiemelte: a használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával 10-15 százalékkal nő a zöldfelület aránya a Múzeumkertben. A rekonstrukció célja visszaállítani a történetileg hiteles, eredeti kertstruktúrát, ehhez egy 20. század elejéről fennmaradt térrajzot vettek alapul – tette hozzá a tájépítész.

(MTI)