Az ember valahogy úgy emlékezik, hogy régen – mondjuk a gyerekkorában – sokkal több hó esett. A képeket elnézve lehet, hogy van benne valami. De nemcsak az időjárás változott, hanem a város is: nézzen hát régi teleket egy rég(ebb)i városban!

(Fotó: Fortepan)

Deák Ferenc tér, 1907. Az evangélikus templom előtt, szemben az Erzsébet tér látszik: ez még többé-kevésbé hasonlít a maihoz. A többi ház azonban már rég nincs meg, a jobbra álló „Két török” ház helyén ma a mélygarázs üvegfalú liftje áll, balra pedig egy szálloda magasodik. És hát lovas kocsik se járnak már errefelé.

(Fotó: Fortepan)

Rózsadomb, 1908. A Szemlőhegy utcai és Áldás utcai sarok: még nem áll itt Zrumeczky Dezső gyönyörű iskolaépülete. És forgalom sincs, így remekül lehet szánkázni a környező meredek utcákon.

(Fotó: Fortepan)

Pasarét, 1920. A Hadapród-iskola kertje, itt húzni kell a szánkót, de ugyanúgy jó a hó. Háttérben az Akadémia épülete, hat év múlva majd itt fog szánkózni a suhanc Ottlik Géza is a kertben.

(Fotó: Fortepan)

Mesebeli hangulat 1931-ben a Várban, Országház utcában. A távolban látszik az egykori Pénzügyminisztérium magas tetőzete. Még 15 év, és itt minden romba dől.

(Fotó: Fortepan)

Most tél van és csend és hó és halál: Tabáni temető 1933-ban az Avar utcánál. Ma sportpályák és játszótér van ugyanitt: tél és hangzavar és latyak és élet.

(Fotó: Fortepan)

A Gellért-hegy az Erzsébet híd felől nézve 1940 telén (nyitóképünkön is). A régi Erzsébet híd, a régi villamosközlekedéssel és a régi járművekkel. Néhány telet még megélnek.

(Fotó: Fortepan)

Romos Várhegy-oldal 1946 telén. A hó mindent befed, és szánkózni is lehet újra.

(Fotó: Fortepan)

Asszonyok a Felszab’ téren (Ferenciek terén), 1956 szomorú telén. Pázmány szobra előtt egy ideiglenes sírra hull a hó: a forradalom egyik áldozata nyugszik itt.

(Fotó: Fortepan)

​Fagyos reggel a Thököly úton, 1963-ban. A villamossíneket is takarítani kell – a járdán vigyázzanak!

(Fotó: Fortepan)

Szánkózás a Tabánban: örök klasszikus. Itt épp 1971-et írnak. De kislány, biztos, hogy ez az időjáráshoz illeszkedő öltözet?