Ilyen volt a régi, havas Budapest

Írta: Viczián Zsófia

2018. január 15. 9:45 | Írta: Pest Buda

Esett egy kis hó végre. Hólapátolás előtt vagy után, vagy amíg teljesen el nem olvad, nézegessen képeket: milyen volt itt a régi teleken, Pesten és Budán.

 

 

Az ember valahogy úgy emlékezik, hogy régen – mondjuk a gyerekkorában – sokkal több hó esett. A képeket elnézve lehet, hogy van benne valami. De nem csak az időjárás változott, hanem a város is: nézzen hát régi teleket egy rég(ebb)i városban!

(Fotó: Fortepan)

Deák Ferenc tér, 1907., az evangélikus templom előtt. Szemben az Erzsébet tér látszik: ez még többé-kevésbé hasonlít a maihoz. A többi ház azonban már rég nincs meg, a jobbra álló Két török ház helyén ma a mélygarázs üvegfalú liftje áll, balra pedig egy szálloda magasodik. És hát lovaskocsik se járnak már errefelé.

(Fotó: Fortepan)

Rózsadomb, 1908. A Szemlőhegy utca – Áldás utca sarok: még nem áll itt Zrumeczky Dezső gyönyörű iskolaépülete. És forgalom sincs, így remekül lehet szánkázni a környező meredek utcákon.

(Fotó: Fortepan)

1920, Pasarét, a Hadapród-iskola kertje. Itt húzni kell a szánkót, de ugyanúgy jó a hó. Háttérben az akadémia épülete, hat év múlva majd itt fog szánkózni a suhanc Ottlik Géza is a kertben.

(Fotó: Fortepan)

Mesebeli hangulat 1931-ben, a Várban, Országház utca. A távolban látszik az egykori Pénzügyminisztérium magas tetőzete. Még 15 év, és itt minden romba dől.

(Fotó: Fortepan)

Most tél van, és csend, és hó, és halál: Tabáni temető 1933-ban az Avar utcánál. Ma sportpályák és játszótér van ugyanitt: tél, és hangzavar, és latyak, és élet.

(Fotó: Fortepan)

A Gellért-hegy az Erzsébet híd felől nézve, 1940 telén (nyitóképünkön is). A régi Erzsébet híd, a régi villamosközlekedéssel és régi járművekkel. Néhány telet még megélnek.

(Fotó: Fortepan)

Romos Várhegy-oldal, 1946 telén. A hó mindent befed, és szánkózni is lehet újra.

(Fotó: Fortepan)

Asszonyok a Felszab’ téren (Ferenciek terén), 1956 szomorú telén. Pázmány szobra előtt egy ideiglenes sírra hull a hó: a forradalom egyik áldozata nyugszik itt.

(Fotó: Fortepan)

​Fagyos reggel a Thököly úton, 1963-ban. A villamossíneket is takarítani kell – a járdán vigyázzanak!

(Fotó: Fortepan)

Szánkózás a Tabánban: örök klasszikus. Itt épp 1971-et írnak. De kislány, biztos, hogy ez az időjáráshoz illeszkedő öltözet?


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó