A körülbelül 1200 méter hosszú tanösvény hét állomáson keresztül mutatja be az óbudai Kiscelli-fennsík természeti kincseit, kulturális szempontból is fontos látnivalóit. A tanösvényt az Óbudai Egyetem munkatársai alakították ki.

Az ösvény nagyjából egy óra alatt járható be, állapota jó, ezért könnyű átszelni. Tengerszint feletti magassága 114 méter, és a túra során 44 méter szintkülönbséggel kell számolni – tudtuk meg az egyetem tájékoztatásából.

Első állomása a Kápolna-forrás, amely vízrajzi és kulturális értéke miatt is lényeges helyszín. Érdekesség, hogy bár a Kiscelli-fennsík karsztos terület, a forrása talajvíz-rétegforrás, így nem karsztvizet ad. Fogyasztásra nem alkalmas az egyetem kutatásai szerint. Nevét a mellette lévő Szent Vér-kápolnáról kapta, amelyet 1702-ben építtetett a tulajdonos Zichy család, itt őrizték a Mariazel községből hozott Mária-kegyszobor másolatát.

Az agyagbemutató állomás (Fotó: uni-obuda.hu)  

Az állomások között találjuk a kiscelli agyag bemutatóhelyét, a kilátópontot, az édesvízi mészkőteraszt is. Ez utóbbi vetődéssel képződött, a Hármashatár-hegyen kezdődik, és a Kiscelli-párkánysíkig tart. Fontos helyszíne a területnek a ligetes park, ahol őshonos fásszárúak, őshonos lágyszárúak, valamint betelepült fás- és lágyszárúak egyaránt megtalálhatóak. Sajnos a területen lévő fásszárúak jelentős része nem őshonos, az egykori gyertyános-tölgyes állomány a városépítés miatt jelentősen csökkent.

Őshonos fásszárúakat is találunk még a területen (Fotó: uni-obuda.hu)

A tanösvény egyik legfontosabb és legérdekebb állomása a Schmidt-forrás. Míg 1998-ban 40 liter víz tört fel percenként a forrásból, ma már nincs értékelhető mennyiség, sőt a forrás pontos felszínre törésének a helye is nehezen meghatározható.

A Schmidt-forrás jelenlétére ma már csak a néha felbukkanó tócsák utalnak (Fotó: uni-obuda.hu)

 A tanösvényen információs táblák, valamint online felület és QR-kódos megoldások segítik az élménydús ismeretszerzést.

„Ezek az eszközök lehetővé teszik a tanösvény folyamatos fejlesztését és alakítását is, például a feladatok aktualizálását, bővítését vagy éppen azok korosztályos bontását” – mondta dr. Demény Krisztina, az Óbudai Egyetem adjunktusa a tanösvény átadóján.

A Kiscelli-Doberdó tanösvény útvonala (Forrás: uni-obuda.hu) 

Kovács Richárd Csaba, az egyetem munkatársa, a tanösvény egyik alkotója arra hívja fel a figyelmet, hogy az állomások az általános bemutatáson kívül egy-egy feladat, megfigyelés elvégzését is lehetővé teszik: „Ezzel is igyekeztünk interaktívvá tenni a túrát a tanösvényen. Így például akár a környék levegőszennyezettségének vizsgálatába is bekapcsolódhatunk a növények leveleinek megfigyelése révén.”

(A tanösvény a KEHOP-1.2.1-18-2018-00026 „Nézzünk szembe a klímaváltozással! Lakossági szemléletformálás Óbuda-Békásmegyeren” című program keretében valósult meg.)

Forrás: Óbudai Egyetem és obuda.hu

Nyitókép: A Kápolna-forrás a körülbelül 1200 méter hosszú tanösvény egyik kiemelten fontos állomása (Fotó: uni-obuda.hu)