A Magyar Nemzeti Múzeum közölte: 2018. január 31-én megújulva elfoglalta megszokott helyét a Múzeumkertben az Arany János-szoborcsoport. A szoborcsoport és talapzata átfogó restaurálására a Múzeumkert rekonstrukciójának keretében került sor, a Forgax Alkotóműhely Kft. részletes szakmai terve alapján. Stróbl Alajos 1893-ban felavatott alkotásán átfogó restaurálást még sohasem végeztek, korábban csak a legszükségesebb (háborús) károk javítása történt meg.

A szobrok visszahelyezésekor Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója egy időkapszulát helyezett el az utókor számára a Toldi Miklóst megformáló szoboralakban.

A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, az épület főlépcsője előtt központi helyet foglal el a nagy költőnknek emléket állító monumentális kompozíció, melyet 1893-ban avattak fel. A háromalakos szoborcsoportot Stróbl Alajos készítette, a haraszti mészkőből felépülő többlépcsős talapzatot Schickedanz Albert tervezte. Az emlékmű közepén kimagasló Arany János alakját a Toldi-trilógia hőse, Toldi Miklós és annak szerelme Rozgonyi Piroska, illetve lent középen egy lanton álló, kiterjesztett szárnyú turulmadár övezi. Toldi mellett továbbá megjelennek bronzban megformázott attribútumai: pajzs, kard és sisak. A szoborcsoport elemei a Váci úti, Turbain Károly fiai Mű- és Ércöntöde műhelyében bronzból, öntéssel készültek.

A restaurálás 2017 szeptemberétől 2018. január végéig tartott. Az összehangolt munkát igénylő leemelést követően a szobrokat Somoskőre, a Három Szobrász Kft. szobrász-restaurátor műhelyébe szállították. A restaurálás többféle mechanikus tisztítási mód próbájával kezdődött. Egy speciális berendezéssel végzett, szódabikarbónás finomszemcseszórás hozta meg a várt eredményt: a szennyeződések eltávolítása a kialakult zöld patinaréteg megőrzése mellett. 

A múzeum közölte: 2018. május 14-én, a szoboravatás 125. évfordulóján eredeti szépségében csodálhatjuk meg Budapest és egyben az ország egyik legszebb és legfontosabb köztéri szobrát.

(Közlemény és fotók: MNM)