A sokáig felállványozott, palánkkal körbevett házban az elmúlt hónapokban lázas munka folyt, amelynek eredményeképpen lassan végeznek a rekonstrukcióval. Az épület kívülről már majdnem teljesen kész, csak egy-két, falból kikandikáló kósza kábel árulkodik arról, hogy az utolsó simítások még hátravannak.

Erdélyi Mór felvétele 1903-ból

A látogatók elől hosszú időn keresztül elzárt épületet a tulajdonos Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány a tervek szerint újra megnyitja majd, az egykori Óvárosháza ezentúl ugyanis teljesen új létesítményeknek ad majd otthont. Az I. kerület lapja, a Várnegyed szerint a földszint és a pince nyitott tereiben helyet kap majd könyvesbolt, étterem és kiállítótér, az emeleten pedig előadótermek, szemináriumi szobák és kutatóterek lesznek majd. A funkcióváltásnak köszönhetően a patinás történelmi épületbe ezentúl tehát bárki beléphet majd, ami önmagában is nagy élmény, hiszen a ház kalandos története a középkorig nyúlik vissza.

Az Úri utca felőli homlokzat (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Az idén megjelent Budavári séták című könyvből kiderül, hogy a ház ma ismert formáját csak a török kiűzése után, 1774 körül nyerte el, ám jóval régebbi részleteket is őriz. A budai polgárok ugyanis jó szokásukhoz híven a csaták után megmaradt épületromokat jellemzően nem bontották el földig, hanem az értékesnek, felhasználhatónak ítélt részleteket szépen beépítették az újabb, sokszor a korábbitól egészen eltérő stílusú épületekbe. Így fordulhat elő, hogy a barokk házak kapuíve alatt gyakran találunk gótikus ülőfülkéket.

A régi Budai Városháza épülete a XVIII. századi újjáépítésnek köszönhetően rokokó részleteket is őriz, a jelenlegi felújítás pedig egy-két posztmodern elemmel is ellátta, két keskeny, magas, fekete ajtó formájában, amelyek a Szentháromság tér, illetve a Szentháromság utca felől nyílnak.

Az emléktáblát is aktualizálták (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Az épület tehát már jórészt megújult, ám a végső átadás még hátravan, és amint megtörténik, részletesen beszámolunk majd róla.    

Nyitókép: (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)