Elhelyezték a budapesti Bethesda Gyermekkórház új épületszárnyának alapkövét, a tervek szerint az új nyolcemeletes épületrész  hat és fél milliárd forintból legkésőbb 2021 végére elkészül.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pénteki budapesti ünnepségen elmondta, az elmúlt harminc évben ilyen jelentős – 14 milliárd forintos - forrás nem került a modern gyermekegészségügybe a sürgősségi gyermekellátás fejlesztésére. A fejlesztéssel a tervek szerint 2020-ra létrejön a gyermek sürgősségi ellátás országos rendszere – tette hozzá.

A fejlesztésben a Heim Pál Gyermekkórház, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház vesz részt.

Balog Zoltán közölte, a Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának fejlesztése az Egészséges Budapest Program keretében valósul meg. Az új épületszárnyban helyet kap egy új szülészeti, gyermeksürgősségi és gyermekpszichiátriai osztály, továbbá infrastrukturális fejlesztéseket is végrehajtanak. Megjegyezte azt is, hogy ma Magyarországon 78 kórházi szülészet van, és mindegyik megkapja a lehetőséget, hogy családbarát szülészetként újuljon meg.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár elmondta, a kormány döntésének megfelelően az Egészséges Budapest program keretében a következő időszakban a fővárosban több mint 700 milliárd forint értékben lesznek fejlesztések. Továbbá eljön egy olyan időszak, amikor az állami és egyházi intézmény azonos elbírálás alá esik – tette hozzá.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, hogy az új épületszárnyban a fentebb említetteken kívül lesz MRI laboratórium és hospice ellátás.

Huszár Pál főgondnok, a Magyarországi Református Egyház Zsinata világi elnöke azt hangsúlyozta: a Bethesda kórház nagyon komoly megújulás előtt áll.

A  nyolc szintes – szintenként 1200 négyzetméteres – épületszárny Dizseri Tamás újraalapító főigazgató nevét veszi majd fel.

(MTI)