Visszaépül az egykori Pénzügyminisztérium emelete

2018. április 20. 12:57

Kiírták a budavári régi-új Pénzügyminisztérium felújításának I. ütemét.

A tervek szerint az első ütemben visszaépül a háború után elbontott emelet és rizalit, illetve az eredeti tetőkontúr a budavári régi Pénzügyminisztériumra, ahová vissza is költözne az intézmény – írja a Tervlap.

A szerződés 9,8 milliárd forintról szól, másfél éves időtartamra. A teljes beruházás várhatóan 2,5 évig tart, a becsült bekerülési volumen 35-38 milliárd forint.

Az egykori, hétszintes Pénzügyminisztérium Fellner Sándor és Egerzeiger Gyula építészek tervei szerint épült és 1905-ben avatták fel. Az építkezés során számos új technikát alkalmaztak, így például vasbetont, acélszerkezetet is beépítettek az angol késő gótikus (Tudor) és a francia késő barokk (XVI. Lajos) stílusjegyeket felvonultató palotába.

A II. világháborúban súlyosan sérült épületet 1948-1955 között idősebb Kotsis Iván és Rados Jenő tervei alapján állították helyre, akik a rekonstrukció során erősen egyszerűsítették az épületet.

A tervek szerint a régi pénzügyminisztériumi épületbe a Nemzetgazdasági Minisztérium fog beköltözni, akik már tavaly elkezdték a József nádor téri székházuk eladásáról szóló tárgyalásokat.

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ez elsőre olyan "jaj de jó" hírnek hangzik. De nem az. A millenium korában olyan léptékű építkezések zajlottak a Várnegyedben, amelyek inkább pöffeszkedőek voltak, mint illeszkedőek. A Budai Vár palotája egy önálló résznek mondható, itt azonban a várnegyed lakóházai adják a környezetet, amihez egyáltalán nem illett az eredeti épület. Ezért évtizedeken át nem is bánták, hogy a 2. világháború után egy szerényebb léptékű helyreállítást választottak. Nem véletlenül nem épült teljesen újra azóta sem az egykori Honvéd Főparancsnokság épülete sem, amivel ráadásul teljesen eltakarták a rálátást a Dísz tér felől a várpalotára. Kíváncsian várom, hogy Orbánék mikor jelentik be annak az épületnek a teljes helyreállítását is.

(Érdekes, a várpalota átépítése a Várbazár átépítésekor még a következő lépésnek volt kijelölve. Azóta hallgat a Hauszmann Bizottság, nagy a csend.)Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó