A Dagály 1948. szeptember 4-én nyílt meg Szabadság Fürdő néven, későbbi elnevezését a Népfürdő utcába csatlakozó közeli Dagály utca szolgáltatta. Az épületet Darvas Lajos jegyezte, de mai megjelenése lényegesen eltér az eredetitől. Első átépítése 1956-ban volt, ekkor alakították ki az 50 méteres, fokozatosan mélyülő medencét. A vizet az 1944-ben feltárt, 126 méter mélységű artézi kút (mai nevén Béke-kút) adta, melynek a vízhozama folyamatosan csökkent, ezért 1970-ben a Széchenyi gyógyfürdőt tápláló hévízforrás, a Magda kút-vizét átvezették a Dagályba, ami ezek után gyógyfürdő státuszt kapott.

Az átalakítások és bővítések a nyolcvanas évek elején folytatódtak, 1983-ra készült el a sátortetővel fedett 25 méteres medence, majd 2000-ben az addigi két nagy termálmedencét feszített víztükrű, forgatott vizes medencékké alakították, s a két nagymedence helyén négy kisebb medencét alakítottak ki. És persze a kor igényeihez alkalmazkodva lett élményfürdő, hullámmedence és a régebbi gombamedence.

2015-ig a fürdő a főváros tulajdonában volt, majd a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyta a megállapodást, amelynek alapján a budapesti Dagály Strandfürdőt térítésmentesen állami tulajdonba adták a BKV-fejlesztések miatti állami garanciáért cserébe. A fürdő értékét 5 milliárd 64 millió forint értékben állapították meg. A strandfürdő tulajdonjogának átruházásával egyidejűleg a szerződő felek arról is megállapodtak, hogy az átadó Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. 2016. december 31-ig fenntartja használat jogát.

Végül a Dagály 2016. augusztus 31-ig üzemelhetett, a következő évi vizes világbajnokság miatt bezárták. A Mentsük meg a Dagály fürdőt facebookos oldalon rendszeresen gyarapodtak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy mikor kaphatják vissza a strandolni vágyók a területet, ki lesz az üzemeltető, melyik cég fogja működtetni az uszodát és a fürdőt, a kivágott fákat pótolják-e és milyen mértékben, valamint milyen átalakításokra kell és lehet számítani.

A Közbeszerzési Értesítő múlt heti tájékoztatója adott némi támpontot. Ezek szerint lezárult a felújítására kiírt pályázat, a nettó 1,468 milliárd forintos beruházásban a strandfürdő felújításával és végleges állapotának kialakításával összefüggő egyes kivitelezési feladatokat a Market Építő Zrt. kapta meg. Mint írták, elvégzendő feladat a fürdő külső területén a burkolatépítés, növénytelepítés és kertberendezés. Játszóteret és egy az 50 méteres medencéig vezető sátorfolyosót alakítanak ki a területen. A külső épületeken (vizesblokk, nyári tábor, nyári öltözők) tartószerkezeti, építészeti, gépészeti, villamossági munkákat végeznek. Kicserélik a kosárlabda-pálya burkolatát, újjáépítik a bejáratnál lévő Béke-kutat. A Magda-kút nem ad vizet többé a fürdőnek, de a beruházó szerint a Béke-kút 37 fokos vize nem okoz majd gondot a fürdő téli üzemére nézve, a medencék fűtése ugyanis hidegebb időjárás esetén is elvégezhető lesz. A kutat kitisztították, hozama 5000 liter/perc.

A szerződésbe opcióként bekerült az úgynevezett pillangó medencék (az élménymedence, a tanmedence, az ülőmedence és a gyermekmedence) teljes körű felújítása is.

Egykori helye mellett, a Duna felé elhúzva épül újjá a régi nagy úszómedence, 50 méteres szabvány versenymedenceként. A régi 25-ös medencét az eredeti helyén építik fel 220 centis mélységgel.

A pillangó medencék mellett a két termálmedence is működik majd. Ezek felújítása, és az üveg védőfal rendbetétele már befejeződött. Lebontották a korábbi gomba- és hullámmedencét, így tíz helyett nyolc medencével üzemel majd az intézmény.

Az origo.hu stábja bepillantott a kerítések mögé, hogyan haladnak a kivitelezők a pályázat kihirdetése óta: a képriport szerint a munkálatok gyors iramban haladnak, elkészültek az új wellness egységek (finn, gőz- és infraszauna, tepidárium, hideg - meleg merülőmedencék), az úszómedencék állapotba is a készenléthez közeledik. A külső tereprendezés, néhány gépészeti munka, a Béke-kút felújítása még hátra van, de nagyon úgy tűnik, hogy a kánikulától már nem kell tartanunk, és a strandolni vágyók júniusban átvehetik komplexumot.