A magyar kormány 2015 októberében indította el a Rómer Flóris Tervet, amelynek célja a külhoni magyar vonatkozású épített örökség feltárása, megóvása és megismertetése.

A Teleki László Alapítvány az elmúlt csaknem három évben több mint száz műemlék felújítását és restaurálási munkálatait koordinálta a Muraköztől Erdélyen át a Felvidékig a Rómer Flóris Terv keretében. Az elvégzett munkáról június 4-én nyílik tárlat a Magyarság Házában.

A Tervlap beszámol arról: a Teleki László Alapítvány és a Magyarság Háza közös rendezésében 2018. június 4-én nyílt tárlat a látogatók elé tárja a határainkon túli, kiemelkedően gazdag magyar vonatkozású épített örökséget, bemutatva a műemlékek felújítási folyamatait, valamint az alkalmazott építészeti és restaurátori beavatkozásokat. Az épületekről készült művészi fotók és ismeretterjesztő leírások mellett több eredeti tárgy, kordokumentum, műtárgymásolat, hang- és filmfelvétel is segíti, hogy a látottak az érdeklődők és a hozzáértők számára egyaránt emlékezetesek legyenek. A kiállítás mindezeken túl számos interaktív elemet is tartalmaz, így a látogatók maguk is megtapasztalhatják a restaurátori munka nehézségeit és szépségeit.

A tárlat június 28-ig a Magyarság Háza félemeleti Falk Miksa termében (1051, Zrínyi u. 5.) tekinthető meg.