Horn Márton a Recordernek arról beszélt: a Magyar Zene Háza nem egyszerűen egy újabb koncertterem lesz, sokkal inkább egy új ismeretterjesztő és oktatási központ, amit maga az épület is nagyon jól leképez majd a rajta végigfutó hármas osztással. „Itt nemcsak az előadóművészetről lesz szó, ami a földszinti terekben jelenik meg, hanem múzeum- és zenepedagógiáról az emeleten, benne a hiánypótló, kutatóklubként is funkcionáló könnyűzenei könyvtárral, illetve az időszaki és állandó kiállításokról, valamint egy hangdómról, melyek az alagsorban kapnak helyet. Az alapgondolatunk az, hogy elsősorban gyerekeknek, fiataloknak szóljon a ház, és hogy minél több iskolából eljussanak hozzánk a diákok”.

Ezt egy összetett zenepedagógiai program segíti majd, ami az egész házon végigvezeti a látogatókat. „A másik fontos célcsoportunk a családok, akikről azt gondoljuk, hogy örömmel fogadják majd egy új helyszín programjait Budapest jelenlegi időtöltési lehetőségei mellett. A cél, hogy minél több zenei témájú családi programot tudjunk ajánlani az érdeklődőknek. Persze természetesen a felnőtt korosztálynak is szervezünk majd könnyű- és komolyzenei koncerteket, és lesz egy kisebb szabadtéri színpadunk is egy kiülős kerthelyiséggel, de nem ezen lesz a hangsúly” – mondta Horn Márton, a Magyar Zene Háza intézményének vezetője a Liget Budapest blogja által is szemlézett interjúban.

Batta András, az intézmény másik vezetője arról beszélt: a zene sokszínű világát szeretnék megmutatni, amihez ma sem az iskolában, sem máshol nem férnek hozzá kellően a gyerekek, tehát szeretnének értéket is közvetíteni. Így ennek az intézménynek az ismeretterjesztő, oktatási része lesz szerinte az igazán hézagpótló.