A VG arról ír: kísérleti jelleggel indul, de országosan is mintaprojektté válhat a József Attila-lakótelepen az első négyemeletes lakóház könnyűszerkezetes elemekkel tervezett kibővítése, akár már jövőre.

A Napfény utcai lakóház közössége teljeskörűen támogatja az épület megnagyobbítását, azaz egy ötödik emelet ráépítését, amiért cserébe liftet és a kísérleti program lényeges elemeként a lakásokhoz egy újabb szobát vagy egy teraszt kapnak. A pályázatnyertes terv éppen az oldalirányú terjeszkedés és az ugyancsak könnyűszerkezetes ráépítés lehetőségével nyert.

Az irányadó mintaprogram tervezési költségeit a helyi önkormányzat állja, ami 30 millió forintos segítség az induláshoz. A bővítés költségeiért cserébe a finanszírozó egy teljes emeletnyi lakás építési jogát kapja. Az eredeti elképzelések szerint a kihasználatlan lapostetőket napozó- és grillteraszként is lehet hasznosítani.

Eközben a kerület a József Attila-lakótelepet terhelő, megnövekedett átmenő gépkocsiforgalomra is megoldást keresett és talált. A Dési Huber–Pöttyös–Csengettyű–Napfény utca által határolt területen alakítják ki a városrész ötven éve hiányzó főterét, az új közösségi központtal. Új burkolatot és zöldfelületeket telepítenek, és nagy alapterületű kioszkokkal, vízjátékkal, valamint utcabútorokkal benépesítve keltik életre a sétateret.