Több mint 5 milliárd jut az óbudai rendelőkre

2018. július 18. 9:54

A kormány 5,1 milliárd forinttal támogatja a III. kerületi Szent Margit Rendelőintézet szakrendelőinek felújítását.

Írta: Szűcs Csaba

Az Egészséges Budapest Programban a kormány 5,1 milliárd forinttal támogatja a III. kerületi Szent Margit Rendelőintézet szakrendelőinek felújítását, az épületek korszerűsítését, az orvostechnikai és informatikai eszközök cseréjét – jelentette be a békásmegyeri Csobánka téri járóbeteg-szakrendelő előtt tartott sajtótájékoztatón július 16-án Varga Mihály pénzügyminiszter, II. és III. kerületi országgyűlési képviselő, dr. Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár és Bús Balázs polgármester.

A beruházás kapcsán a helyi kezdeményezések és a kormányzati szándékok összehangolásának jelentőségét hangsúlyozták a fejlesztés részleteit ismertető sajttájékoztatón.

Óbuda-Békásmegyer egészségügyi fejlesztéseit összefogó Örlős Endre Program megvalósítása mindenekelőtt a betegségmegelőzést szolgálja. Ezt jeleníti meg a gyakorlatban az Egészségkörút Óbudán címet viselő szűrőprogram-sorozat, a 21 ingyenesen használható köztéri fitneszpark, valamint a tömegsport-rendezvények és a sport klubok támogatása is.

A betegeket a Szent Margit Rendelőintézet szakrendelői mellett a háziorvosi hálózat látja el. Fenntartóként az önkormányzat vezetése látja, hogy ezeken az épületeken milyen felújításokra van szükség. A tavalyi évben közel 440 ezren keresték fel a szakrendelőket, ebből 359 ezren voltak óbudaiak; valamivel több, mint 22 ezer beteg más budapesti kerületekből, míg a további ellátottak, több mint 38 ezren az agglomerációból érkeztek.

A mintegy 5,1 milliárdos állami támogatásnak köszönhetően a Szent Margit Rendelőintézet Vörösvári úti és a Csobánka téri telephelyeinek felújítása, az épületek gépészeti és műszaki korszerűsítése, orvostechnológiai és informatikai eszközpark cseréje is megvalósulhat. Az önkormányzat ehhez 480 millió forinttal járult hozzá, így valósulhatott meg a Csobánka téri szakrendelő energetikai korszerűsítése, homlokzati szigeteléssel és a nyílászárók cseréjével. – hangsúlyozta a Bús Balázs polgármester a sajtótájékoztatón.

Varga Mihály az Országgyűlés elé terjesztett költségvetési törvényjavaslatról szólva elmondta: fontos helyen szerepel az egészségügy, amelyre – a kormány javaslata szerint – 191 milliárd forinttal több forrás jut 2019-ben, mint az idén. Az államháztartás egészét tekintve 647 milliárd forinttal fordítunk többet erre az ágazatra, mint 2010-ben .

Budapesten és Pest megyében folytatódik az a nagyléptékű beruházás- és fejlesztéssorozat, az Egészséges Budapest Program (EBP) – emelte ki Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár. Hozzátette: a kórházfejlesztések mellett hangsúlyos eleme a programnak az egészségügyi eszközpark megújítása is, illetve a járóbeteg-ellátás megerősítése is. Az idei költségvetésben 30 milliárd, a 2019-esben pedig előreláthatólag 42 milliárd forint jut ezekre a célokra – tájékoztatott az államtitkár, aki a kormány határozatát ismertetve elmondta, az EBP keretében a III. kerületi szakrendelő-intézet felújítására mintegy 5,1 milliárd forintos támogatást nyert el Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó