Az Egészséges Budapest Programban a kormány 5,1 milliárd forinttal támogatja a III. kerületi Szent Margit Rendelőintézet szakrendelőinek felújítását, az épületek korszerűsítését, az orvostechnikai és informatikai eszközök cseréjét – jelentette be a békásmegyeri Csobánka téri járóbeteg-szakrendelő előtt tartott sajtótájékoztatón július 16-án Varga Mihály pénzügyminiszter, II. és III. kerületi országgyűlési képviselő, dr. Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár és Bús Balázs polgármester.

A beruházás kapcsán a helyi kezdeményezések és a kormányzati szándékok összehangolásának jelentőségét hangsúlyozták a fejlesztés részleteit ismertető sajttájékoztatón. Az Óbuda-Békásmegyer egészségügyi fejlesztéseit összefogó Örlős Endre Program megvalósítása mindenekelőtt a betegségmegelőzést szolgálja. Ezt jeleníti meg a gyakorlatban az Egészségkörút Óbudán címet viselő szűrőprogram-sorozat, a 21 ingyenesen használható köztéri fitneszpark, valamint a tömegsportrendezvények és a sportklubok támogatása is.

A betegeket a Szent Margit Rendelőintézet szakrendelői mellett a háziorvosi hálózat látja el. Fenntartóként az önkormányzat vezetése látja, hogy ezeken az épületeken milyen felújításokra van szükség. A tavaly közel 440 ezren keresték fel a szakrendelőket, ebből 359 ezren voltak óbudaiak; valamivel több mint 22 ezer beteg más budapesti kerületekből, míg a további ellátottak, több mint 38 ezren az agglomerációból érkeztek.

A mintegy 5,1 milliárdos állami támogatásnak köszönhetően a Szent Margit Rendelőintézet Vörösvári úti és Csobánka téri telephelyeinek felújítása, az épületek gépészeti és műszaki korszerűsítése, orvostechnológiai és informatikai eszközparkjának cseréje is megvalósulhat. Az önkormányzat ehhez 480 millió forinttal járult hozzá, így valósulhatott meg a Csobánka téri szakrendelő energetikai korszerűsítése homlokzati szigeteléssel és a nyílászárók cseréjével – hangsúlyozta Bús Balázs polgármester a sajtótájékoztatón.

Varga Mihály az Országgyűlés elé terjesztett költségvetési törvényjavaslatról szólva elmondta: fontos helyen szerepel az egészségügy, amelyre – a kormány javaslata szerint – 191 milliárd forinttal több forrás jut 2019-ben, mint az idén. Az államháztartás egészét tekintve 647 milliárd forinttal fordítunk többet erre az ágazatra, mint 2010-ben.

Budapesten és Pest megyében folytatódik a nagyléptékű beruházás- és fejlesztéssorozat, az Egészséges Budapest Program (EBP) – emelte ki Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár. Hozzátette: a kórházfejlesztések mellett hangsúlyos eleme a programnak az egészségügyi eszközpark megújítása is, illetve a járóbeteg-ellátás megerősítése is. Az idei költségvetésben 30 milliárd, a 2019-esben pedig előreláthatólag 42 milliárd forint jut ezekre a célokra – tájékoztatott az államtitkár, aki a kormány határozatát ismertetve elmondta, az EBP keretében a III. kerületi szakrendelő-intézet felújítására mintegy 5,1 milliárd forintos támogatást nyert el Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.