A tanévnyitóval egybekötött ünnepségen kedden átadták a Testnevelési Egyetem (TE/TF) új, Alkotás út 44 alatti központi épületét. Az eseményen a tanév hivatalos megkezdése és az új létesítmény átadóünnepsége mellett Mocsai Lajos, a TE rektora, valamint Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az aktív élsportolók egyetemi tanulmányait megkönnyítő együttműködési megállapodást írt alá.

Mocsai Lajos ünnepi beszédében kiemelte, a következő években három további ütemben bővül majd az intézmény: a Csörsz utcai sportpálya és az Alkotás úti kampusz további rekonstrukciója mellett a Déli pályaudvar egy területével, valamint egy velencei sportteleppel egészül ki az egyetem. Ez a következő lépése annak, hogy megvalósuljon a minőségi oktatás, valamint a magyar sport eredményességének fenntartását elősegítő tudományos és infrastrukturális háttér kialakítása – fogalmazott a rektor. Mocsai azt mondta: a TE stabil, kilenc évtizedes alapokon nyugszik, erre pedig lehet a mai kor követelményeinek megfelelő tudásközösséget építeni.

„A világ egyik legmodernebb testkulturális oktatási létesítményét szeretnénk itt létrehozni” – hangsúlyozta. Mocsai Lajos emlékeztetett rá: a további ütemekben mintegy 40 ezer négyzetméternyi sportfelülettel bővül majd az egyetem területe, ez biztosítja, hogy az elméleti képzés mellé a szükséges gyakorlati oktatást is megkapják a hallgatók.

(MTI)