Lezárult az Új Közlekedési Múzeum nemzetközi tervpályázatának előminősítési szakasza – közölte az intézmény. A 11 meghívott építésziroda mellett négy újabb pályázó kapott lehetőséget a megmérettetésen való részvételre. Az Északi Járműjavító területén megvalósuló, nagyszabású kulturális fejlesztésre kiírt pályázat világszerte nagy érdeklődést váltott ki, összesen 90 érvényes részvételi jelentkezés érkezett.

„A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum 2018. augusztus 9-én nemzetközi tervpályázatot írt ki a múzeum új telephelyének kialakítására. A kormány tavaly decemberi döntése nyomán az Új Közlekedési Múzeum az Északi Járműjavító közel 7 hektáros területén épülhet fel. A beruházás Európa egyik legjelentősebb, barnamezős területen végrehajtott kulturális projektje, amely izgalmas építészeti, városfejlesztési, örökségvédelmi és tájépítészeti kihívást jelent. A tervpályázat kiírását jelentős nemzetközi és hazai érdeklődés övezte, összesen 90 érvényes részvételi jelentkezés érkezett. A világhírű nemzetközi és neves hazai szakemberek jelenléte garantálja, hogy a bírálóbizottság a legmagasabb szakmai színvonalat képviselő pályaművek benyújtói közül választhatja ki a nyertes tervezőt” – nyilatkozta Vitézy Dávid főigazgató.

A múzeum a pályázat kiírását megelőzően tizenegy neves hazai és világhírű külföldi építészirodát kért fel a részvételre. Az előminősítés során a meghívottak mindegyike referenciákkal igazolta, hogy megfelel az előírt alkalmassági követelményeknek. A fennmaradó négy helyre bármely tervező jelentkezhetett, aki teljesítette ugyanezen szakmai kritériumokat. A világ minden tájáról és Magyarországról beérkezett 90 érvényes részvételi jelentkezés közül az előminősítési szakasz végén a múzeum négy sikeres jelentkezőt választott ki – a beadott referenciák rangsorolása alapján –, akik csatlakozhatnak a tervezési szakaszba bejutó tizenegy meghívotthoz.

A nemzetközi tervpályázat eredményhirdetése 2019 első negyedévében várható, a beadott pályamunkákat rangos hazai és külföldi szakemberekből álló bírálóbizottság értékeli Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója elnökletével, a zsűri társelnöke dr. Makovényi Ferenc, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja.

(Forrás: közlemény)