A 2016 és 2018 között felújított és a sokszínű tevékenységhez igazítottan átalakított Budai Vigadóba október elején költözik vissza a néphagyományok továbbéltetésére, népszerűsítésére létrehozott kiemelt nemzeti intézmény. Az újranyitás örömére négynapos ünnepséget szerveznek október 4. és 7. között, amelyen nemcsak a gyönyörűen felújított új terek, de az intézmény minden korosztálynak szóló tevékenységeiből is ízelítőt nyújtanak.

Napközben ingyenes kézműves workshopokon ékszerek és játékok készíthetőek, gyerekprogramok, épületbejárások, esténként mesekocsma, táncház várja a látogatókat. Szombat éjszaka a bálteremmé alakított nagyteremben fergeteges koncertre mulathatunk az EtnoRommal és a Szászcsávási zenekarral és megcsodálhatjuk az épületre vetített különleges fényfestést is.

A Határtalan Táncfőváros a határon túli néptáncegyüttesek elmúlt évének legjobb előadásait kínálja a korszerű technikával felszerelt és emelkedő nézőteres színházteremben. A gyerekeket és családjukat a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes nagy sikerű Pöttöm Palkó és a Nagyvárad Táncegyüttes Foltin Jolán Kossuth-díjas koreográfus által rendezett Van-mese előadásaira várják. A tánc szerelemesei esténként válogathatnak a házigazda Magyar Állami Népi Együttes Kodály Zoltánra emlékező Tánckánon előadása, az Udvarhely Néptáncműhely Kós Károlynak emléket állító, illetve a száz éve kisebbségi létbe került erdélyi magyarság jelen helyzetére reflektáló Kiáltó szó, a Háromszék Táncegyüttes a vistai kiváló táncos és a legendás néptáncgyűjtő Martin Györgynek emléket állító Mundruc előadás vagy a Maros Művészegyüttes a szórvány magyarság gazdag folklórkincsét, archaikus világát bemutató Tegnap a Gyimesben jártam előadásai között.

A földszinti kiállítótérben Makoldi Sándor festőművész-néprajzkutató hagyatékából, a 2. emeleti galérián Dusa Gábor fotóművész az építkezés során készült fotóiból nyílik kiállítás. A Corvin téren már áll az szabadtéri kiállítás, amelyen a Budai Vigadó épületének történetét és a felújítást, valamint a Hagyományok Háza kicsiknek és nagyoknak, budapestieknek és turistáknak, szakmabelieknek és laikusoknak egyaránt szóló kínálatát mutatja be.

(Forrás: közlemény)