A Dózsa György tér környékén mostanában egyre több olyan embert látni, aki a Várhegy felé tekintget. Ennek oka ezúttal az egykori királyi palota krisztinavárosi szárnyának monumentális homlokzata mellett egy egészen új, eddig ismeretlen látványosság: a volt Királyi Lovarda újjáépített épülete. Olyan látvány ez, amelyre csak az idősebbek emlékezhetnek, hiszen élőben több mint hatvan éve nem láthatta senki, azóta, amióta az egykori lovarda háborúban megsérült épületét végleg lebontották. 

Az eredeti Királyi Lovarda 1915-ben, előtte a Csikós-szobor (Forrás: Fortepan)

A Lovarda a háborús pusztulás után

A gazos, lezárt, kihasználatlan romkert 2016-ban kezdte az újjáéledés jeleit mutatni: az év májusában tették le a Nemzeti Hauszmann Terv keretében, eredeti külsővel újjáépítendő lovarda alapkövét. A munkálatok igazán csak 2017-re indultak be, ettől kezdve viszont rohamtempóban kezdtek emelkedni a falak. Az épület alatt elhelyezkedő mélygarázs miatt betonból készült szerkezet eleinte meghökkentő látványt nyújtott, később azonban, ahogy a falburkolatok, a tetőszerkezet és a díszítések felkerültek, mind jobban kezdett hasonlítani régi önmagára. 

(Fotó: Kozics Júlia)

Itt bátran elveszhet a szemünk a részletekben (Fotó: Kozics Júlia)

Az építkezés mára pedig olyannyira előrehaladt, hogy az utóbbi hetekben a falakat eltakaró külső állványzatot is lebontották, így előbújt a kész homlokzat. A falak kődíszei, a mintás tetőpalák és a vörösréz díszítőemelek különösen szépek, a hatalmas, színes üvegablakok pedig már most is pompásan festenek. 

(Fotó: Kozics Júlia)

A Csikós-szobor talapzata is készen van (Fotó: Kozics Júlia)

Bár az épület környéke még építési terület, a bejárat előtti szobortalapzat már elkészült: ez a Lovát fékező csikós szobrának eredeti lakhelye, amelyet a II. világháború után a fölötte lévő Hunyadi-udvarra helyeztek át. Az alkotás az elmúlt hónapokban restauráláson esett át, és már arra vár, hogy visszakerülhessen régi helyére, az újjáépült Királyi Lovarda elé. 

(Fotó: Kozics Júlia)

Ha tehát a budai vár nyugati részén vagy a Dózsa György tér környékén járunk, álljunk meg egy pillanatra és nézzünk föl a várhegyre! Egy bő fél évszázada elfeledett látvány tárul a szemünk elé.