Makovecz Imre Ybl Miklós-díjas építésznek, a magyar organikus építészet megteremtőjének nevét veszi fel a III. kerületi Kecske utca egy szakasza – döntött kerületi kezdeményezésre a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Makovecz Imre (1935-2011) a Magyar Művészeti Akadémia egyik alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke az akadémia Kecske utca 25. szám alatti irodaházában elnökként tevékenykedett. Szintén a kerület kezdeményezése alapján ismét lesz Óbudán Zichy utca egy névtelen közterület elnevezésével azon a részen, ahol korábban területrendezés miatt megszűnt az egykori Zichy utca. Óbuda történelmében nagy szerepet játszott a Zichy család, a közelben található a Zichy-kastély.

Továbbá névtelen területeket neveznek el a kerületben két óbudai kötődésű polgárról: lesz Till Ottó tér és Dr. Örlős Endre park. A jövőben Kaszap István térként őrzi Kaszap István (1916-1935) magyar jezsuita novícius emlékét egy most még névtelen közterület, továbbá lesz Csíkszereda park és Varsó-Bemowo park a kerületben. Gyarmati Dezső (1927-2013) olimpiai bajnok vízilabdázó, a nemzet sportolója emlékének tiszteleg a kerület egy jelenleg névtelen park elnevezésével. Batthyány-Strattmann László (1836-1897) magyar főnemesről, a szegények orvosáról neveznek el egy ma még névtelen parkot.

Az I. kerületben lesz Jeruzsálem park, ugyanis a fővárosi önkormányzat és az izraeli nagykövetség között megvalósult együttműködés alapján Izrael fővárosáról, a világ egyik legősibb településéről nevezik el a Clark Ádám tér - Lánchíd utca - Friedrich Born rakpart között található névtelen közterületet.

A XI. kerületi önkormányzat kezdeményezésére a Kopaszi-gáton megvalósuló BudaPart beruházás kapcsán újonnan kialakított névtelen közterületek elnevezéseket kapnak: lesz Víztükör utca, Sásliliom utca és Völgycsillag utca. Ugyancsak a kerületben lesz Szent Charbel park, amit a közelben található Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia támogatásával kezdeményeztek. Az elnevezéssel Szent Charbelnek (1828-1898), a libanoni maronit egyház szerzetes papjának állítanak emléket.

A XVI. kerületi önkormányzat kezdeményezte egy névtelen közterület elnevezését Csobogó utcára, amely a Szilas-patakkal párhuzamosan helyezkedik el.

A XXIII. kerületben döntése alapján a következő elnevezéseket veszik fel jelenleg még névtelen közterületek: Ibolya utca, Tutajos utca, Bokréta utca, Boglya utca, Táltos utca, Fáklya utca, Kézműves utca, Iparos utca, Gyáros utca, Tearózsa utca és Cifra utca.

(MTI)