Tudta, hogy Jókai Mór, aki számtalan könyvet írt, szenvedélyes kertész és szőlész is volt? Kik voltak a vincellérek? Hol található Buda királyfi és Pest királykisasszony szobra és a mellette lévő körpanorámás kilátóterasz? Vajon hol van a filozófusok kertje? Mi az az ökojátszótér? Hol bújt el Nemecsek Ernő a vörösingesek elől? Mire való a közösségi kert? Kik írtak fel Babits-idézeteket a Vérmezőn? Hol írta Arany János az Őszikék című versét? Ki volt Hugonnai Vilma? A Zöld Füzet segítségével izgalmas kérdésekre találunk választ.

A városban naponta sok szép helyszín mellett haladunk el, de nem állunk meg, hogy megcsodáljuk a részleteket. A BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria közös városismereti kiadványa egy családi foglalkoztatókönyv, amely interaktív feladatokkal, gazdag ismeretekkel segíti, hogy a gyerekek és felnőttek megismerjék Budapest parkjait, kertjeit és zöld területeit.

A kötet a 2016-ban megjelent Városi Titkos Füzet című kiadvány folytatása, amely a főváros látványosságait, épületeit, tereit, szobrait mutatja be. Az újabb felfedezőúton Budapest egyedülállóan gazdag természeti világába, a népszerű kirándulóhelyekre és kevésbé ismert helyszínekre látogathatunk.

Barangolás a városban

A kiadvány segítségével természetes élőhelyeket, csodás kerteket járhatunk be. A kirándulások, séták során egyre közelebb kerülhetünk élhető városunkhoz, és ötleteket is kapunk természeti értékeink megőrzéséhez és ápolásához. Az élvezetes séták alkalmával gyönyörű panorámák, illatozó arborétumok, élettel teli tanösvények, őshonos fák tárulnak elénk.

A füzetet az egész család tudja használni, a gyerekek különféle készségfejlesztő feladatokat, társasjátékot, a felnőttek pedig kultúrtörténeti érdekességeket, várostervezési és építészeti tudnivalókat találnak benne. A kiadvány szép grafikával készült, az oroszlán és a griffmadár (Budapest címerében szereplő állatok) útitársai a természetjáró kalandozásra indulóknak. Arra biztatnak, hogy figyeljük meg a környezetünket, és lássuk meg az érdekességeket. Az igényes leírásokban ismertetik a városban élő állatokat és növényeket, arra ösztönöznek, hogy őrizzük meg a természeti értékeinket, és kövessük a környezettudatos életmódot. 

A Margit-szigettől a Füvészkertig

A város természetközeli területeinek széles választéka került be a füzetbe. A jól ismert Margit-sziget és Gellért-hegy mellett helyet kapnak kevésbé látogatott helyszínek, például a Barabás Villa és a közösségi kertek. Először két természetvédelmi területről olvashatunk, a Sas-hegyről és a Jókai-kertről. Majd következik a Barabás-villa,a  Gellért-hegy, a Vérmező, a Margit-sziget, a Füvészkert, a Budakeszi Vadaspark és nagytétényi kastély.

A Városi Zöld Füzet ingyenesen kérhető egyéni látogatóknak nyitvatartási időben a Deák17 Galériában (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 17. I. em., keddtől péntekig, 10 és 18 óra között).