A Vadász utca 30. szám alatti telken tavaly nyáron hónapokig tartó fúrási munkálatok után 800 méter mélyen termálvizet találtak. Budapest különleges természeti adottságainak egyike a termálvíz, mely a fővárosi fürdőket is világhíressé tette. Már tudjuk, hogy a belvárosiaknak is van saját kincsük. Ezen a telken a Belváros önkormányzatának beruházásában – kormányzati támogatással – sportközpont épül.

A látványterven látható az üveg homlokzat (Forrás: Közti Zrt./Belváros-Lipótváros Önkormányzata)

A természeti kincs a sportközpont elkészülte után fürdőzésre, fűtésre és vízmelegítésre is alkalmas. A belvárosi 57-58 Celsius fokú termálvíz közepes-magas oldott ásványianyag-tartalmú, hidrogén-karbonátos, és jelentős, 400-500 liter percenkénti vízhozammal rendelkezik.

A hatszintes Vadász utcai Sportközpont alsó szintjén alakítják ki az uszodai és wellnessrészleget. A medence betonozási munkálatain már túlvannak. Az alagsori rész lesz a gyermekek úszásoktatására alkalmas tanmedence, továbbá úszni tudóknak medence, valamint wellness- és rekreációs részleg. A mélyben talált termálvizet elsősorban itt használják majd, de természetesen az épület hatékony üzemeltetésében is óriási szerep lesz majd, hiszen a termálvízzel való fűtés a költségeket csökkenti.

Látványterv a Vadász utca 30. alatt épülő sportközpontról  (Forrás: Közti Zrt./Belváros-Lipótváros Önkormányzata)

A Vadász utca 30. néhány évvel ezelőtt, ilyen volt az 1873-ban épült, 2017-ben lebontott belsőudvaros, koraeklektikus bérház (Forrás: Google Street View)

A Vadász utca és a Hold utca között található telken folyik az építkezés, befejezték a betonozási munkákat, fotónk 2019. június 14-én készült (Fotó: pestbuda.hu)

A helyszínen látható, hogy a telek előtti részt lezárták a Vadász utcában, folynak a munkálatok, a Hold utca felől is megtekinthető az építési terület.

A modern, környezettudatosan kialakítandó épület felsőbb szintjein számos edzőterem és sportpálya is lesz. A mozogni vágyók itt is megtalálják számításukat, s ha pihenni szeretnének, várja őket a tetetőterasz. A testmozgás mellett további lehetőséget nyújt majd, az egy évvel ezelőtt, a telken talált jótékony hatású termálvíz, ami a vizes részleg medencéinek fűtésén túl a rekreációban is kiválóan használható.

Nyitókép: Látványterv a Vadász utca 30. alatt épülő Sportközpontról  (Forrás: Közti Zrt./Belváros-Lipótváros Önkormányzata)

Forrás: Mai Belváros, pestbuda.hu