A Városházára költözik a Budapest Galéria, felújítják a Merlin Színházat

2020. január 23. 14:00

A Városháza Gerlóczy utcai épületszárnyában kap helyet a Budapest Galéria és az idén elkezdik felújítani a Merlin Színházat.

A Városháza Gerlóczy utcai épületszárnyában kap helyet a Budapest Galéria, és az idén elkezdődik a Merlin Színház korábbi, az utcában álló épületének felújítása – jelentette be a főpolgármester szerdán, a kultúra napján Budapesten – írja az MTI.

Karácsony Gergely közölte: a Bálna kulturális központ eladása miatt „hontalanná vált” és méltatlan helyzetbe került Budapest Galéria akár már az év második felében működhet az új helyén. A Városháza-projekt hosszú távú fejlesztési tervei között is az szerepel, hogy Gerlóczy utcai épületszárnyat kulturális célokra és kulturális intézmények számára tartják fenn – mondta.

A Új Budapest Galéria korábban a Bálnában működött, de már bezárt (Fotó: budapestgaleria.hu)

Karácsony Gergely hangsúlyozta: a főváros új vezetése elkötelezett a budapesti kulturális sokszínűség megőrzése mellett. A politikus kiemelte: szeretnék, hogy a kulturális intézmények is éreznék  azt a kultúraváltást, amelyet a politikában is képviselni kívánnak. A kultúraváltás megvalósítása a Városháza használatának megváltoztatásában is testet ölt majd. Azt szeretnénk, ha a Városháza nem önmagában az önkormányzaté és a politikusoké, hivatalnokoké lenne, hanem a budapestieké – húzta alá a főpolgármester.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes leszögezte, hogy az új városvezetés szerint „a kultúra szabad, a kultúra mindenkié, és ehhez biztosítani is kell a hozzáférést, az esélyegyenlőséget”. A kulturális sokszínűség nem világnézeti ügy, a kultúra hitvallás. A kultúra művelése és szabad élvezete fontos része az európai identitásnak. Az a nemzet képes megmaradni, amely egyszerre óvja kulturális örökségét és szabadságot enged a jelen kultúrájának – húzta alá.  

Szegedy-Maszák Zsuzsanna, a Budapest Galéria vezetője megköszönte a fővárosnak, hogy a galéria Gerlóczy utcai elhelyezésével „nagyszerű reprezentatív” helyszínnel pótolni tudják a Bálna kulturális központból való múlt nyári kivonulásokat.

Forrás: MTI

Nyitókép: Az üresen álló Merlin Színház Budapesten, az idén elkezdődik a Merlin Színház korábbi, az utcában álló épületének felújítása (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A Városháza előtti parkoló és tér megnyítása és felújítása ezek szerint még várat magára, az igéretekkel szemben...


Karigeri eddigi dicsőséges ténykedése az volt, hogy megakasszon mindent, ami Budapest fejlesztésére irányult.
Persze volt "építő jellegű" intézkedése is: az Árpád híd metróállomást átnevezte Göncz Árpád városközpontra.
Gratulálok!!!Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó