A részvételi költségvetés győztes pályázataként valósul meg a Tétény-rét családi park ötlete, amely a Nagytétényi Sváb Emlékhely (XXII. kerület, Romhányi utca és Angeli utca sarok) körüli területen, a már meglévő fák árnyékában épül tematikus játszótérrel, csúszdaparkkal, szabadtéri kondiparkkal, elkerített kutyafuttatóval, pingpongasztalokkal és szánkózási lehetőséggel – írja a budafokteteny.hu.

Sváb Nemzetiségi emlékhely (Fotó: Google maps)

A kerületi lap beszámolója szerint az önkormányzat, ahogy a részvételi költségvetés minden győztes pályázata esetében, most is az ötletgazdáival egyeztetve készíttette el a koncepcióterveket. Ez alapján a körbekerített terület két irányból, a Romhányi József utca felől, illetve a vasútállomás felől lesz megközelíthető autóval, gyalogosan vagy biciklivel.

A tervek szerint készül egy közösségi pont esőbeállóval, pingpongasztallal, pihenőpadokkal és ivókúttal. A gyermekeket kreszpályaként felfestett út vezeti majd el a játszótérig, amely mentén csúszó drótkötélpálya és terepdombra helyezett csúszdák kapnak helyet. A játszótérnek egy kisebb és egy nagyobb része lesz, ahol korosztályonkénti játékokat telepítenek.

A látványterveken is látható, hogy a tematikus, rétre emlékeztető, virágmintás nagyjátszótérre terveznek egy nagy központi kombinált játékot csúszdával, hintával, mászófallal. Emellett lesz majd egy kétszemélyes hinta, kör alakú trambulin, körforgó játék, bújócső és csúszda.

A Tétény-rét családi park​ látványterve (Forrás: budafokteteny.hu)

A nagyjátszótérhez részben kapcsolódva, de külön egységként kapott helyet a kisjátszótér. A 6 év alatti gyermekekre gondolva csúszdás kistornyot, kreatív virágkuckót vagy köteles egyensúlyozót, mérleg- és fészekhintát, babaházat és kisvonatot terveztek. A napvitorlákkal fedett, homokozóval ellátott terület közvetlen kapcsolatban van az árnyas pihenőkerttel, ahol az egészen pici gyermekekkel lehet kellemesen letelepedni.

Kreatív játszóterek, látványterv (Forrás: budafokteteny.hu)

Az idősebbek számára petanquepálya és két sakkasztal van tervben, a tinikre gondolva pedig a játszótértől távolabb eső részre pingpongasztalt és egy asztalokkal ellátott piknikpadot álmodtak meg a tervezők. A sportolásra szabadtéri fitneszeszközöket, homokos strandröplabdapályát terveznek. Ezek mellett 2 darab kisméretű focikapu beépítésével a gyepes focipályának alkalmas szabadterületet biztosítanak, amihez a terepdomb lelátóként csatlakozna. Ez a dombocska télen remek szánkódomb is lehet – írják.

A vasútállomás felöli bejáratánál kutyafuttató épül majd, ahol 3 agility eszközt és egy kutyáknak is használható ivókutat helyeznek el.

A Tétény-rét családi parkhoz hasonló ötleteket a részvételi költségvetés januárban induló második körében a kozossegrekapcsolva22.hu oldalon nyújthatnak be a pályázni vágyók.

Forrás: budafokteteny.hu

Nyitókép: Elkészültek a XXII. kerületi Tétény-rét Családi Park tervei (Forrás: budafokteteny.hu)