Tíz jelfából, vagyis rozsdamentes acélelemekkel kombinált, faragott faoszlopból álló installáció jött létre a XIX. kerület műemlékileg védett, egyedi hangulatú városrészében, a Wekerletelepen. A Jelfák az úton elnevezésű wekerlei térvers egyedülálló közösségi alkotás, amely önkéntesek ötletelése és munkája nyomán született meg – írja az uj.kispest.hu.

Mindegyik installációba egy acél nézőke van beépítve, melyen keresztül fókuszálhatunk a városrész egy-egy egyedi szépségű vagy hangulatú részletére (Fotó: uj.kispest.hu)

A térvers a telep egyik legnagyobb civil szervezete, a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) kezdeményezésére jött létre, megvalósulását pedig a XIX. kerületi önkormányzat támogatta. Tíz állomásból – „versszakból”, installációból –, azaz jelfából áll. A jelfák fehér betontalapzatból kinövő, rozsdamentes acél elemekkel kombinált, faragott faoszlopok. Mindegyik más, mivel formájukat és a talapzatokba bevésett szövegszilánkokat a nézőkén át megpillantható látvány, tér- és épületrészlet ihlette.

A térvers első helyszínének installációja a Hungária úton, a Zrumeczky-kapu tövében található. Felirata: „Barázdált homlokú öreg vitézek egy térbe írt versben most végigvezetnek.” (Fotó: uj.kispest.hu)

A  kerület honlapja szerint önkéntesek ötlete volt, hogy ne legyen az enyészeté az a 21 kopjafaszerű faragott faoszlop, amiket a Bárczi téri Megfagyott muzsikusok installáció felújítása miatt bontottak el. Egy kilencfős csapat közös gondolkodása nyomán született meg a szándék, hogy az oszlopokat értékteremtő és a telep különleges értékeit bemutató egyedi módon hasznosítsák.

A tíz állomásból, tíz „versszakból”, azaz jelfából álló művészi élményt nyújtó séta 1,6 kilométeren át vezeti a látogatót (Fotó: uj.kispest.hu)

A Wekerletelep 110. jubileumi évhez kapcsolódóan kapott kétmillió forint önkormányzati támogatás eredményeképpen 2020 januárjában indulhatott az érdemi munka. Az alkotók nagy hangsúlyt fektettek a térvers útvonalának megkomponálására, a tíz állomás helyszínének kijelölésére és kialakítására, a nézőkék által megmutatott részletek kiválasztására. A környezet és a kiemelt térrészletek ihletésére megszülettek az egyes talapzatokon olvasható szövegszilánkok – írják.

A Jelfák az úton című wekerlei térvers helyszíneinek térképe (Fotó: uj.kispest.hu)

2020 őszére összeálltak a véglegesnek tűnő gyártmánytervek, majd a szükséges engedélyeket is megkapta a beruházás. A különleges szakipari munkákat külsős mesterekre bízták, de többi feladatot – földmunkák, festések, szerelések, betonozás – az alkotók és néhány további önkéntes bevonásával saját kezűleg végezték. Négy hónapi intenzív kivitelezési munkálkodás után kelt életre a Jelfák az úton című wekerlei térvers.

Forrás: uj.kispest.hu

Nyitókép: Jelfák az úton – Különleges térvers Wekerletelepen (Fotó: Facebook/Wekerlei Térvers)