A VIII. kerületben egyre terjeszkedő Corvin negyed folyamatosan zajló építkezései rövid időn belül elérik a Tömő utca 23/A és 23/B számú házakat is, amelyeket hamarosan lebontanak majd. A XIX. század végén épült, mára igen rossz állapotba került házak ugyan nem élveznek műemléki védelmet, mégis a régi Budapest emlékét őrzik: a 23/A számú, négyszintes sárga épület onnan ismert, hogy ott született 1929-ben a nemzet színésze, a Kossuth-díjas Psota Irén. 

Psota Irén szülőháza a józsefvárosi Tömő utca 23/A szám alatt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az épület bontását hamarosan elkezdik (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A ház bejárata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A házakat 2019 nyarán adta el a tulajdonos Józsefvárosi Önkormányzat egy magánberuházónak, amely bontási engedélyt kért az épületekre. A 2020. decemberében kiadott engedély birtokában a beruházó hamarosan hozzákezdhet az épületek elbontásához, hogy a helyükre egy jókora, 29 600 négyzetméternyi irodát magába foglaló, kilencszintes épületet emeljen. Az emeletes, sárga 23/A-ban 35 lakás van, ebből a VIII. kerület honlapja szerint 19 volt lakott az eladás idején, a földszintes 23/B-ben pedig a 8 lakásból 4 volt lakott, a lakókkal cseremegállapodást kötöttek, vagyis új otthont kapnak a VIII. kerületben. 

Az új épület a beruházó közlése szerint két ütemben épül majd: az első fázis 2022 őszére, a második 2023 harmadik negyedévére fejeződik majd be. 

A szomszédos telken egy kilencszintes irodaház épül majd​ (Forrás: Futureal)

A Tömő utca és a Szigony utca sarkán kis parkot alakítanak ki, amely a Kossuth-díjas színésznő nevét viseli majd (Forrás: Futureal)

Az új irodaház előtt, a Tömő utca–Szigony utca sarkán, vagyis Psota Irén egykori szülőházának helyén kis, 1500 négyzetméteres nyilvános parkot létesítenek majd, amelyet a Kossuth-díjas színésznőről neveznek el. Az emlékparkban a tervek szerint a stressztűrő, honos növények, fák, cserjék mellett padok is lesznek és egy Psota Irénhez köthető emléktárgyat is elhelyeznek majd ott, bár azt még nem tudni, mit. A terület központi eleme egy vízjátékkal kialakított találkozóhely lesz.

Bár a két Tömő utcai ház régóta rossz állapotban van és nem áll védelem alatt, mégis őrzik egy letűnt kor emlékét, s bontásukkal a régi Budapest újabb darabkája tűnik el. 

Nyitókép: Psota Irén szülőháza, amelyet hamarosan lebontanak (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)