Pilinszky János emléktábláját avatták fel a VI. kerület Izabella utca 52. számú ház falán. A negyven évvel ezelőtt, 1981. május 27-én elhunyt költő 1962 és 1969 között élt ebben a házban, egy sötét, udvarra néző szoba-konyhás földszinti tanácsi kislakásban. Itt írta Fabula című versét. Az emléktáblán az Aranykori töredék egy részlete olvasható: „Minden tetőről látni a napot.”

Az emléktáblát Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója és Hafner Zoltán irodalomtörténész, a Kertész Imre Intézet kutatási igazgatója leplezte le (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Pilinszky János 40 éve, 1981. május 27-én hunyt el, emléktáblája egykori lakóházán, az Izabella utcában van (Fotó: MTI/Soós Lajos) 

A Kertész Imre Intézet a névadó Nobel-díjas író életművének feltárása mellett Arthur Koestler, Petri György és Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is gondozza. Az intézet a Benczúr utca 46. szám alatt található, itt nyílt meg az a kültéri tárlat, amely az idén száz éve, 1921. november 27-én született Pilinszky pályájának legfontosabb állomásait saját idézeteivel és fotókkal eleveníti fel. A tárlatot vándorkiállításként az ország számos pontján bemutatják majd a következő fél évben.

Tablókiállítás Pilinszkyről a Benczúr utcában (Forrás: Kertész Imre Intézet) 

Hafner Zoltán irodalomtörténész, a Kertész Imre Intézet kutatási igazgatója az MTI tudósítása szerint az avatáson elmondta, hogy Pilinszky életében megjelent művei együttesen alig egy vékony kötetet tettek ki, ma pedig már öt-hat vaskos kiadványt.

Pilinszky műveinek népszerűsítésére zenei, képzőművészeti és vers-megfilmesítési pályázatot is hirdet az Intézet, amely új, általa ihletett alkotások születésével is szeretne tisztelegni a költő emléke előtt. A programsorozat november 27-én, Pilinszky János születésének századik évfordulóján egész napos rendezvénnyel zárul.

Forrás: MTI

Nyitókép: Pilinszky emléktábla a költő egykori lakóházán az Izabella utca 52. szám alatt (Fotó: MTI/Soós Lajos)