Megmenekül a Zászlómúzeum: a Józsefvárosi Önkormányzat által idén bezárt gyűjtemény anyagát a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) fogadja be – írta meg az MTI Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár bejelentését. 

A világon egyedülálló gyűjteménnyel rendelkező Zászlómúzeumot Balogh László alapította, aki 1983-ban kezdte el gyűjteni a világ országainak, közigazgatási egységeinek zászlóit és címereit.  Első kiállítása 1994-ben volt a Józsefvárosi Galériában (amelyet tavasszal szintén bezárt az önkormányzat pénzhiányra hivatkozva – A szerk.). 

Az önálló Zászlómúzeum 1995-ben a Szigony utcában nyílt meg a Józsefvárosi Önkormányzat és a Józsefvárosi Kulturális Központ támogatásával, majd az intézmény 1998-ban költözött át a József körút és a Nap utca sarkára.

A Zászlómúzeumot Balogh László alapította, az egyedülálló gyűjtemény darabjait 1983 óta gyűjti (Forrás: jozsefvaros.hu) 

A teljes gyűjtemény nagyjából 6000-ből áll, azonban helyhiány csak 200 zászlót tudtak kiállítani a Józsefvárosban. A gyűjteményt most a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum veszi át. Rövidesen megkezdik a Zászlómúzeum anyagának leltározását és tudományos feldolgozását, ezt követően a gyűjtemény darabjait időszaki kiállításaikon és egyéb felületeken mutatják be a közönségnek.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Zászlómúzeum 1995 óta működött a Józsefvárosban (Forrás: jozsefvaros.hu)