Újra látható lesz majd a Zászlómúzeum egyedülálló gyűjteménye

A cikk angol nyelvű változata: The unique collection of the Flag Museum will be on display again

2021. július 2. 16:30

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fogadja be a Zászlómúzeumot, amely 1995 óta a Józsefvárosban működött. Az önkormányzat tavasszal döntött úgy, hogy a továbbiakban nem támogatja az intézményt, amely így bezárt a József körút - Nap utca sarkán álló helyiségben. A gyűjteményt a tudományos feldolgozást követően időszaki kiállításokon újra bemutatják majd az éreklődőknek.

Megmenekül a Zászlómúzeum: a Józsefvárosi Önkormányzat által idén bezárt gyűjtemény anyagát a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) fogadja be – írta meg az MTI Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár bejelentését. 

A világon egyedülálló gyűjteménnyel rendelkező Zászlómúzeumot Balogh László alapította, aki 1983-ban kezdte el gyűjteni a világ országainak, közigazgatási egységeinek zászlóit és címereit.  Első kiállítása 1994-ben volt a Józsefvárosi Galériában (amelyet tavasszal szintén bezárt az önkormányzat pénzhiányra hivatkozva – A szerk.). 

Az önálló Zászlómúzeum 1995-ben a Szigony utcában nyílt meg a Józsefvárosi Önkormányzat és a Józsefvárosi Kulturális Központ támogatásával, majd az intézmény 1998-ban költözött át a József körút és a Nap utca sarkára.

A Zászlómúzeumot Balogh László alapította, az egyedülálló gyűjtemény darabjait 1983 óta gyűjti (Forrás: jozsefvaros.hu) 

A teljes gyűjtemény nagyjából 6000-ből áll, azonban helyhiány csak 200 zászlót tudtak kiállítani a Józsefvárosban. A gyűjteményt most a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum veszi át. Rövidesen megkezdik a Zászlómúzeum anyagának leltározását és tudományos feldolgozását, ezt követően a gyűjtemény darabjait időszaki kiállításaikon és egyéb felületeken mutatják be a közönségnek.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Zászlómúzeum 1995 óta működött a Józsefvárosban (Forrás: jozsefvaros.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó