Múlt héten elkezdődött a Lánchíd pályaszerkezetének bontása, amely jelenleg is tart – áll a BKK közleményében. Az elöregedett vasbeton pályalemezt felszeletelik és darabonként elszállítják. Mindeközben már legyártották a híd új acél-pályaszerkezetének első elemeit is Csepelen.

A Lánchíd útpályájának a bontása (Fotó: BKK.hu) 

Mint írják, az elöregedett vasbeton pályaszerkezet helyére kerülő, úgynevezett ortotróp acéllemezek jelentősen könnyebbek elődeiknél. Ennek köszönhetően csökken a híd súlya, ráadásul az acél jobban kombinálható a történelmi Lánchíd megmaradó elemeivel is. Összesen 94 db ilyen ortotróp acél pályalemez készül.

Egy átlagos pályatábla súlya mintegy 6 tonna, mérete pedig 3,4 x 7,3 méter. Miután ellátják őket egy réteg korrózióvédelmi bevonattal, az első új acélelemek a tervek szerint már a következő hetekben megérkeznek a Lánchídhoz.

Legyártották a híd új acél-pályaszerkezetének első elemeit is Csepelen (Fotó: BKK.hu) 

A közlemény szerint az új acél pályatáblák beépítése elcsúsztatva követi majd a bontást és a Lánchíd megmaradó acélszerkezeteinek javítási és korrózióvédelmi munkáit. Az új pályaszerkezet elemeit közúton, különleges útvonalengedéllyel fogják a helyszínre szállítani.

Több mint három évtizeddel legutóbbi, az 1980-as években zajlott felújítása után, 2021. május közepétől kezdődően születik újjá a nemzet (és persze Budapest) egyik szimbólumának számító Lánchíd. Az átkelő felújítási munkáit a Duna fém- és lőszermentesítésével kezdte meg a kivitelező A-Híd Zrt., ezt követően a pesti oldalon felállították a toronydarut, átépítették a Clark Ádám teret, közben pedig elkészült a Lánchíd függesztett állványzata.

A hidat június 16-án zárták le teljesen a forgalom elől. Másfél héttel később a fém- és lőszermentesítés során egy török kori ágyúgolyót emeltek ki a víz alól, június végére pedig a budai oldalon is felállt a toronydaru.

A Lánchíd felújítása 2023-ra készül el.

Forrás: BKK

Nyitókép: A régi vasbeton helyett acél pályalemezek kerülnek ​a felújítás során a Lánchídra (Fotó: BKK.hu)