Felállították a Golgota téri stációkat

A cikk angol nyelvű változata: The stations of Golgota Square were erected

2021. augusztus 23. 15:30

Egy-egy elveszett, megsemmisült műemlék újjászületése, újraalkotása mindig öröm a közösség számára. Főleg, ha olyan különleges jelentőségű alkotásról van szó, mint a józsefvárosi Golgota téri kálvária, amelyet 1971-ben lebontottak. A 14 stáció most eredeti szépségében látható újra.

A nyáron befejeződött a józsefvárosi Golgota téren a kálvária helyreállítása. A korábban már felállított kőszobrokra felkerültek a bibliai stációképek, Jézus keresztútjának állomásait ábrázoló bronz domborművek is. A stációk helyreállítást még 2019-ben Józsefváros Önkormányzata kezdeményezte, a munkálatok állami támogatással valósultak meg. 

Az újjászületett Golgota téri stációkról Kocsis Máté, Józsefváros egykori polgármestere, a helyreállítás egyik kezdeményezője számolt be Facebook oldalán (Forrás: Kocsis Máté Facebook-oldala)  

Az eredeti bronz domborműveket Szécsi Antal szobrászművész készítette az 1900-as években. A kálváriát 1971-ben elbontották, ám a kőoszlopok és a rajtuk lévő bronz domborművek közül kettőt sikerült megmenteni, ezeket a Rezső téri Magyarok Nagyasszonya templom mögött állították fel.

A domborművek másolatai is megmaradtak, ugyanis az eredeti alkotások mintái alapján készültek el 1929-ben a máriabesnyői kálvária stációi. Most ezeket felhasználva készítette el Hermann Zsolt szobrászművész-restaurátor a Golgota térre visszakerülő domborműveket.

Az eredeti bronz domborművek Szécsi Antal alkotásai, a most látható, újraalkotott műveket Hermann Zsolt szobrászművész-restaurátor készítette (Forrás: Kocsis Máté Facebook-oldala)  

Nyitókép: Teljesen elkészültek a Golgota téri stációk (Forrás: Kocsis Máté Facebook-oldala)  

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Mostmar csak a kapolnat kell ujjaepiteni. Anelkul nem teljes a kep.


Igen, emlékszem a kápolnára a stációk végén. Előtte egy lépcsősor tetején állt a feszület.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó