Az egykori amerikai katonai temető helyén parkot alakítanak ki Sasadon

A cikk angol nyelvű változata: A park would be created on the site of the former US military cemetery in Sasad

2021. szeptember 9. 19:00

Parkot alakítanának ki a Budaörsi úton, az egykori amerikai katonai temető helyén. A pontos funkciókról még zajlanak az egyeztetések; felmerült többek között, hogy kültéri kiállítások helyszíne is lehetne a terület, amelyen sok értékes cserje, idős fa található.

A XI. kerületben, Sasadon, a Budaörsi út és a Harasztos út közötti területen volt az egykori amerikai katonai temető, ahová 1944-től azoknak a pilótáknak a földi maradványait temették el, akik Budapest bombázása során vesztették életüket. A történelmi források szerint megközelítőleg 600 amerikai katona esett el Magyarország területén, közülük 278-at helyeztek örök nyugalomra a XI. kerületben található temetőben. 

Az egykori amerikai temető kerítése és kapuja 1965-ben (Forrás: Fortepan/UVATERV) 

Az Egyesült Államok a háború után exhumálta a holttesteket, és elszállította azokat, ugyanakkor a terület megmaradt amerikai emlékhelynek. A látogatók elől elzárt egykori sírkertbe emlékművet állítottak, a kapukat az USA címerállata díszítette, a sasokat kovácsoltvasból készítették. A Budaörsi útra néző kerítésen pedig az amerikai lobogót ábrázoló dombormű látható.

 Az amerikaiak emlékművet is állítottak az egykori sírkertbe (Forrás: ujbuda.hu)

Az újbudai önkormányzat tájékoztatása szerint az amerikai nagykövetséggel folytatott egyeztetéseken kiderült, az amerikaiak már nem kívánják fenntartani az emlékhelyet, és kérték az Egyesült Államokra utaló jelképek eltávolítását. Így a kapukról lekerültek a sasok, és várhatóan lebontják az amerikai lobogót ábrázoló domborművet is.

Az Egyesült Államok zászlóját formázó dombormű a kerítésen. A USA nagykövetségének kérésére hamarosan lebontják (Forrás: ujbuda.hu)

A területet a jövőben a tulajdonos újbudai önkormányzat hasznosítja majd. A konkrét funkció meghatározásánál figyelembe kell venni a Budaörsi út forgalmát és zajterhelését is, illetve a területen meglévő értékes cserjéket és idős fákat.

A terület fejlesztési lehetőségeiről az önkormányzat egyeztetéseket folytatott a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel, felmerült, hogy kültéri kiállítások, tájba épülő művészeti alkotások kapnának itt helyett. Emellett egyeztettek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet Kert- és Szabadtértervezési Tanszékével is, hogy a tájépítész hallgatókat is bevonják a fejlesztésekbe.

Forrás: ujbuda.hu

Nyitókép: Az egykori amerikai emlékhely és sírkert bejárata a Budaörsi útról (Forrás:Google Streetview) 

 

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Én eltekintenék a "tájba illő" művészeti alkotásoktól, sajnos vannak ezzel kapcsolatban rossz tapasztalataim...Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó