A napokban kezdődik a Gellérthegy névadóját ábrázoló, Jankovits Gyula tervezte, 1904-ben felállított bronzszobor mögötti félköríves oszlopsor rekonstrukciója – közölte az I. kerületi önkormányzat. Az idősebb Francsek Imre tervezte kolonnád környékét ezért nemsokára lezárják a látogatók elől, a felújítást a Budapest Galéria végzi, a munkálatok várhatóan év végéig tartanak. 

A Gellért-szobor és a mögötte lévő kolonnád 1963-ban, az Erzsébet híd budai pillérjéről fotózva (Fotó: Fortepan/Képszám: 26464)

A Gellért-szobor oszlopsorán kívül szintén az I. kerületben, a Szarvas téren álló Kitelepítettek emlékművén javításokat végeznek. A 2010-ben felállított, Széri-Varga Géza által tervezett alkotás az 1950-1953 között Budapestről kitelepített embereknek állít emléket.


A Kitelepítettek emlékműve a Szarvas téren (Fotó: budavar.hu)

A Szarvas tértől nem messze, szintén a Tabánban, a Kereszt utca és a Naphegy utca találkozásánál álló 56-os emlékoszlop környékét szintén lezárják, mert az alkotás balesetveszélyessé vált. Az obeliszk átfogó felújítása az I. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint hosszabb időt vesz igénybe, a munka várhatóan csak 2022-ben kezdődik majd el. 

A tabáni 56-os obeliszk (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Nyitókép: (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)