Felújítják a Szent Gellért-szobor oszlopsorát

A cikk angolnyelvű változata: The colonnade of the statue of St. Gellért is being renovated

2021. október 2. 12:00

Az 1904-ben felállított szobrot körülölelő kolonnád rekonstrukcióját a Budapest Galéria végzi, a munkálatok várhatóan év végéig tartanak. Ezenkívül megújul a Kitelepítettek emlékműve és az 56-os emlékoszlop is a Tabánban.

A napokban kezdődik a Gellérthegy névadóját ábrázoló, Jankovits Gyula tervezte, 1904-ben felállított bronzszobor mögötti félköríves oszlopsor rekonstrukciója – közölte az I. kerületi önkormányzat. Az idősebb Francsek Imre tervezte kolonnád környékét ezért nemsokára lezárják a látogatók elől, a felújítást a Budapest Galéria végzi, a munkálatok várhatóan év végéig tartanak. 

A Gellért-szobor és a mögötte lévő kolonnád 1963-ban, az Erzsébet híd budai pillérjéről fotózva (Fotó: Fortepan/Képszám: 26464)

A Gellért-szobor oszlopsorán kívül szintén az I. kerületben, a Szarvas téren álló Kitelepítettek emlékművén javításokat végeznek. A 2010-ben felállított, Széri-Varga Géza által tervezett alkotás az 1950-1953 között Budapestről kitelepített embereknek állít emléket.


A Kitelepítettek emlékműve a Szarvas téren (Fotó: budavar.hu)

A Szarvas tértől nem messze, szintén a Tabánban, a Kereszt utca és a Naphegy utca találkozásánál álló 56-os emlékoszlop környékét szintén lezárják, mert az alkotás balesetveszélyessé vált. Az obeliszk átfogó felújítása az I. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint hosszabb időt vesz igénybe, a munka várhatóan csak 2022-ben kezdődik majd el. 

A tabáni 56-os obeliszk (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Nyitókép: (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Jó hír, hogy felújítják a Szent Gellért szobrot, de az oda felvezető díszes lépcsősort és vízesést teljesen benőte a növényzet. Nem is látható. Ezekkel mi lesz?
Üdvözlettel,
Cholnoky Tamás
cholnokytomi@gmail.comHozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó