Visszahelyezték a pesti felső rakpartra Bibó István szobrát

A cikk angol nyelvű változata: The statue of István Bibó was put back on the upper embankment of Pest

2021. október 30. 14:00

Daruval emelték vissza a helyére, a Széchenyi rakpartra Bibó István bronz mellszobrát, amelyet az idősebb Antall József rakpart jelenleg is zajló felújítási munkái miatt mozdítottak el.

Visszaemelték eredeti helyére, az idősebb József rakpartról a Széchenyi rakpartra vezető rámpa felső végébe Bibó István szobrát, amelyet a pesti alsó rakpart 2021 júniusában kezdődött megújítása miatt mozdították el a helyéről – közölte a a BKK.

Mint írják, az idősebb Antall József rakpart rekonstrukciójának látványos szakasza volt, hogy elmozdították a Markó utcai rámpát, melynek végében a szobor áll és a megtámasztását szolgáló támfalat. A jelentős munkára azért volt szükség, hogy biztosítsák az új gyalogossétány, valamint a közút megfelelő szélességét, miközben az örökségvédelem alatt álló lépcsős partfal érintetlen marad.

A szobrot daurval emelték vissza eredeti helyére. Háttérben a Margit híd látszik (Fotó: BKK)

A rámpa sarkában 2005-ben helyezték el Bibó István politikus, az '56-os forradalom kiemelkedő alakjának mellszobrát, Széri-Varga Géza alkotását – emlékeztetett a közlemény. A szobrot az átépítés idejére elszállították, most azonban a munkák abba a szakaszba értek, hogy visszakerülhetett az eredeti helyére – tették hozzá.

A 190 centiméter magas bronzszobrot, Széri-Varga Géza alkotását 2005-ben helyezték el a Széchenyi rakparton (Fotó: BKK)

Közölték azt is, hogy a pesti alsó rakpart júniusban indított felújítása ütemezetten halad, a munkával tervezetten decemberre készülnek el. A beruházás lebonyolítója az Enviroduna Kft. Az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszának átépítésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna partja. Megszűnnek a kihasználatlan burkolt felületek, emellett zöldebbé válik a partszakasz – írta a BKK.

Nyitókép: Bibó István szobrát daruval emelték a helyére (Fotó: BKK)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó