A pesti alsó rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszán zajló átépítések során gyalogos sétányt alakítottak ki az útpálya, valamint a Duna között, melyet mától vehetnek birtokukba a gyalogosok – tájékoztat közleményében a BKK.

Padokat telepítettek és fákat ültettek a sétány mentén (Fotó: bkk.hu)

Ahogy mi is megírtuk, a korszerűsítést még 2017-ben kezdte el Budapest Főváros Önkormányzata azzal a céllal, hogy a budapesti rakpartok megújuljanak, a Duna-partok élhetősége javuljon. A pesti alsó rakpart háromütemesre tervezett fejlesztési munkájából az Árpád híd és a Dráva utca között húzódó északi szakasz (amely a Moszkva sétány nevet kapta), valamint tőle délre a Dráva utca és a Margit híd közötti rész 2017-ben készült el. 

Áthelyezték a Markó utcai felhajtó támfalát (Fotó: bkk.hu)

A most lezáruló harmadik ütem munkálatai során a Markó utcai felhajtó támfalát áthelyezték, ennek köszönhetően elkészülhetett az új gyalogos sétány, miközben az örökségvédelem alatt álló lépcsős partfal megmaradt. Az Olimpia park vonalától a Margit hídi felhajtóig összesen 34 talajkapcsolatos fát ültettek. Energiatakarékos fényforrással felszerelt új lámpaoszlopokat helyeztek el, amelyek illeszkednek az Országház előtti közvilágítás stílusához. Útvíztelenítő rendszert alakítottak ki, amely lehetővé teszi, hogy a felszíni csapadékvíz megtisztítva kerüljön a Dunába. Új utcabútorokat helyeztek ki az arra járóknak.

Az új lámpaoszlopok illeszkednek az Országház előtti közvilágítás stílusához (Fotó: bkk.hu)

A közlemény szerint a látkép, valamint a világörökségi helyszín az átalakítások során nem sérült.

Forrás: BKK, Pestbuda

Nyitókép: Az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszán megnyílt gyalogos sétány a Duna-partok rendezésének harmadik ütemeként jött létre (Fotó: bkk.hu)