Az Aeropark Repülőmúzeum, amely a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálja mellett helyezkedik el, 1991 december végén nyílt. A kiállítóhely alapjait már az 1970- es évek második felében letették a repülőtéri szakemberek, miután világossá vált, hogy a Malév a következő időszakban több repülőgépét, köztük a Il–18-asokat és a Tu–134-eseket is kivonja a forgalomból. A Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság és a Közlekedési Múzeum közreműködésével létre jött repülőskanzent – olvasható az Aeropark Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) közleményben.
 A park a légi személyszállítás hazai történetéről is áttekintést ad (Fotó: aeropark.hu)

A közlemény szerint a Repülőmúzeum mára az ország egyik leglátogatottabb múzeuma lett, a Légközlekedési Kulturális Központ által 2013 óta üzemeltetett intézmény évente mintegy 70 ezer látogatót fogad. A helyszínen jelenleg 13 légi jármű mutatja be a magyar polgári repülés múltját 1946-tól a kétezres évek elejéig. Megtekinthető a magyar közforgalmú repülés elmúlt 60 évének szinte teljes fejlődéstörténete, a Li–2 típustól kezdve egészen az ezredfordulóig szolgálatban lévő Tu–154-esen át a manapság is aktív L–410-es típusig, valamint számos repülőtéri kiszolgáló eszköz.

Olyan múzeális értékek találhatóak a kiállított darabok között, mint az An–2R repülőgép (Fotó: aeropark.hu)

Ezek mellett számtalan különleges repülőtéri földi jármű is szerepel a kiállítás anyagában, a hatalmas tűzoltóautótól kezdve a repülőgép-vontatón át az előteres Zsiguliig vagy Wartburgig. A látogatók nemcsak a múltba kóstolhatnak bele, hanem a jelenbe is, hiszen az Aribus A320neo szimulátorban abból kapnak ízelítőt a vendégek, hogyan dolgoznak a pilóták napjaink egyik lemodernebb repülőgépén.

Az Aeropark egyik legnépszerűbb állandó programja a reptérlátogatás, amelyen muzeális Malév–Ikarus autóbuszokkal viszik be a látogatókat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kulisszái mögé. Évente átlagosan 30 ezer látogató ismerheti meg Ferihegy titkait – írják a közleményben.

Forrás: Aeropark Légiközlekedési Kulturális Központ közleménye

Nyitókép: 1991-ben nyílt meg az Aeropark Repülőmúzeum Ferihegyen (Fotó: aeropark.hu)