Megújul az ELTE Trefort utcai gyakorlógimnáziuma

A cikk angol nyelvű változata: The ELTE Trefort Street Gymnasium will be renewed

Írta: Pestbuda.hu

2022. január 6. 14:00

Felújítják az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnáziumának épületét. A Szentkirályi utca, Trefort utca sarkán álló, Bobula János által tervezett, 1887-ben készült, műemléki védelem alatt álló házat a rekonstrukció mellett bővíteni is fogják.

Kiírták a közbeszerzési eljárást az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnáziumának felújítására és bővítésére. A munkálatok során a VIII. kerületi Szentkirályi utca  és a Trefort utca sarkán álló, műemléki környezetben lévő épület teljes körű rekonstrukciója várható, építészeti, tartószerkezeti, belsőépítészeti, de gépészeti, erős- és gyengeáramú szerelési munkákat, bontást is végeznek majd. Bővíteni is fogják az ingatlant, aulát hoznak létre, felvonót telepítenek és új konyhatechnológiát.

A Trefort utcai gyakorlógimnázium 1887-ben készült el (Fotó: elte.hu)

A Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. beruházásában megvalósuló program két lépcsőben zajlik majd. Az első szakasz a Szentkirályi utca 7. szám alatti épületet érinti, a második pedig a Szentkirályi utca 9. szám alattit (Trefort utca 6–8.). A munkák mintegy 8 551,13 négyzetméter hasznos területre vonatkoznak.

A Trefort utcai gimnáziumot (egykor Őszutcai Mintagimnázium) Bobula János tervezte (az ő nevéhez kapcsolódik egyebek közt a Bródy Sándor utca 4., Andrássy út 68., Eötvös utca 11., Bajcsy Zsilinszky út 27. és 29. szám alatti épület), miután Trefort Ágoston vallás- és közoktatási minisztertől megbízást kapott.

Tanárjelöltek a fizikaszertárban 1906-ban. A helyiségben ma a fizikalabor van (Fotó: trefort.elte.hu)

A kétemeletes eklektikus sarokház 1886–87-ben készült el, és 1887 októberében kezdődött meg a tanítás (akkori köznapi nevén) a Mintagimnáziumban. Az intézmény célja a leendő középiskolai tanárok felkészítése volt. Itt tanult például Teller Ede atomfizikus. Az építész Vágó  testvérek 1908-ban bővítették az épületet, majd a fővárosi vezetés az 1960-as években még egy szintet emeltetett rá. Az iskola Trefort Ágoston nevét 1991-ben vette fel.

A földszint helyiségeinek legnagyobb részét az elkészülte után a Közoktatási Tanács kapta, a tulajdonképpeni iskola a tantermekkel, szertárakkal az első és második emeleten volt. A földszinten helyezték még el az iskolaigazgató lakását. A gimnázium honlapjáról tudjuk, hogy az eredeti tervrajzok szerint a háznak több udvari bejárata volt, ezek ma már nem léteznek.

Az épületet az 1960-as években egy szinttel kibővítették, itt még a kétemeletes iskola látható (Fotó: elte.trefort.hu)

Két osztályterem volt az első emeleten, itt rendezték be az ásványtani, a növénytani és a természetrajzi szertárat. Érdekesség, hogy a félemeleti lépcsőfordulóban a tervrajzok szerint szoborfülkék voltak. A lépcsőházban máig meglévő szoborfülke is felfedezhető az eredeti tervdokumentumon. A második emeleten ugyancsak két tanterem volt. A négy terem elégnek bizonyult, hiszen egészen 1906-ig négy osztály tanult az egyébként nyolcosztályos rendszerű gyakorlóiskolában.

Az ELTE campusain még egy nagyszabású állami iskolafelújítási beruházás várható, ahogy arról mi is tudósítottunk, az ELTE Trefort-kerti campusa Puskin utca 9. szám alatti épületének tervezésére és generálkivitelezésére decemberben írták ki a közbeszerzést. 

 A gyakorlógimnázium munkálataira 2022. január 31-ig várják a kivitelezők pályázatát.

Nyitókép: Kiírták a közbeszerzést az eklektikus stílusú iskolaépület felújítására és kibővítésére (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

Összesen 5 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ez az iskola volt ahol elsumakoltak, hogy az egyik tanaruk a nyolcvanas evekben rendszeresen leszexelt tinedzser diakjaival a sajat lakasan es egyeb helyeken.
Az eset(ek)bol akkor sem botrany sem rendorsegi ugy nem lett, de meg csak ki sem rugtak a tanart, egyszeruen megkertek, hogy mondjon fel.
Ebbol kifolyolag aztan a tanar ur a Magyar Televizional folytathatta tovabb "aldasos" tevekenyseget a rendszervaltas utan ahol tobbek kozott ifjusagi musorokat...! is vezetett es szerkesztett evekig (Kamasz Panasz). Vegul jelentos karriert futott be a kiralyi tv-nel, dijakkal jutalmaztak es egeszen a kulturalis foszerkesztoseg vezetoi szekeig jutott busas fizetes mellett termeszetesen.
A 2014-es botrany kirobbanasaig meg foiskolan is tanitott. Ekkor atmenetileg kulfoldre menekult, de az elevules miatt eljarast mar nem lehetett inditani ellene. A gimnazium akkori vezetesenek megkerdojelezheto dontesei kovetkezteben az aldozatok semmifele elegtetelt nem kaphattak es erre mar remeny sincs. Elszenvedett pszichologiai traumaik kovetkezmenyeivel ugy kuzdenek meg ahogy tudnak.
A tanar ugyan beismerte amit tett, de bocsanatkeres helyett egyszeruen annyit mondott, hogy ezt dobta a gep...

Az alabbi linkeken talalhatok a reszletek:

https://444.hu/2014/07/09/koit..

https://alfahir.hu/2014/07/16

https://www.youtube.com/watch?..


Az MTVA manapság is ehhez hasonló sötétlelkű, szar alakok gyűjtőhelye. Csak most non-stop hazudozás, meg hírhamisítás a fő irány.

Válaszok:
persona | 2022. január 7. 11:50

Szamomra csak az felfoghatalan, hogy a maig a belvarosi ertelmiseg egyik szellemi fellegvaranak szamito elitgimnazium hogyan tudott ennyire dilettans modon kezelni egy ilyen sulyos ugyet. Mar az is erthetetlen hogyan volt kepes a tanar evekig folytatni titkos uzelmeit az iskola keretein belul anelkul, hogy barkinek feltunt volna barmi, de hogy barmifele kovetkezmeny ill. felelossegrevonas nelkul hagytak futni miutan a szulok panaszt tettek az egeszen elkepeszto.


Érthetetlen, hogy miért egy perverz pedagógus jut eszébe mindenkinek. Itt tanult többek között Teller Ede atomfizikus és Kármán Tódor repülőgépmérnök akiről a Holdon kráter van elnevezve.


Pont ezert. Szamomra felfoghatalan, hogy egy ennyire nagymultu iskola hogyan tudott ilyen melysegekbe sulyedni a nyolcvanas evek vegere. Sipos Palhoz hasonlo alakok barhol akadnak, de ahogyan az intezmeny kezelte, pontosabban nem kezelte az ugyet az minden kritikan aluli es persze az is, hogy eveken keresztul senkinek nem tunt fel semmi...
A dologban az az egyik legszomorubb, hogy Sipos maga is az emlitett geniuszokhoz hasonlo zsenialitassal lett megaldva. Talan ezert is volt olyan sokaig kepes cipollai eszkozokkel manipulalni tehetseges, magasan intelligens diakok tomkeleget. Ki tudja mi lehetett volna belole is ha mindjart az elejen megallitjak es kepessegeit masfajta modon kamatoztatja.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó