Kiírták a közbeszerzési eljárást az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnáziumának felújítására és bővítésére. A munkálatok során a VIII. kerületi Szentkirályi utca  és a Trefort utca sarkán álló, műemléki környezetben lévő épület teljes körű rekonstrukciója várható, építészeti, tartószerkezeti, belsőépítészeti, de gépészeti, erős- és gyengeáramú szerelési munkákat, bontást is végeznek majd. Bővíteni is fogják az ingatlant, aulát hoznak létre, felvonót telepítenek és új konyhatechnológiát.

A Trefort utcai gyakorlógimnázium 1887-ben készült el (Fotó: elte.hu)

A Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. beruházásában megvalósuló program két lépcsőben zajlik majd. Az első szakasz a Szentkirályi utca 7. szám alatti épületet érinti, a második pedig a Szentkirályi utca 9. szám alattit (Trefort utca 6–8.). A munkák mintegy 8 551,13 négyzetméter hasznos területre vonatkoznak.

A Trefort utcai gimnáziumot (egykor Őszutcai Mintagimnázium) Bobula János tervezte (az ő nevéhez kapcsolódik egyebek közt a Bródy Sándor utca 4., Andrássy út 68., Eötvös utca 11., Bajcsy Zsilinszky út 27. és 29. szám alatti épület), miután Trefort Ágoston vallás- és közoktatási minisztertől megbízást kapott.

Tanárjelöltek a fizikaszertárban 1906-ban. A helyiségben ma a fizikalabor van (Fotó: trefort.elte.hu)

A kétemeletes eklektikus sarokház 1886–87-ben készült el, és 1887 októberében kezdődött meg a tanítás (akkori köznapi nevén) a Mintagimnáziumban. Az intézmény célja a leendő középiskolai tanárok felkészítése volt. Itt tanult például Teller Ede atomfizikus. Az építész Vágó  testvérek 1908-ban bővítették az épületet, majd a fővárosi vezetés az 1960-as években még egy szintet emeltetett rá. Az iskola Trefort Ágoston nevét 1991-ben vette fel.

A földszint helyiségeinek legnagyobb részét az elkészülte után a Közoktatási Tanács kapta, a tulajdonképpeni iskola a tantermekkel, szertárakkal az első és második emeleten volt. A földszinten helyezték még el az iskolaigazgató lakását. A gimnázium honlapjáról tudjuk, hogy az eredeti tervrajzok szerint a háznak több udvari bejárata volt, ezek ma már nem léteznek.

Az épületet az 1960-as években egy szinttel kibővítették, itt még a kétemeletes iskola látható (Fotó: elte.trefort.hu)

Két osztályterem volt az első emeleten, itt rendezték be az ásványtani, a növénytani és a természetrajzi szertárat. Érdekesség, hogy a félemeleti lépcsőfordulóban a tervrajzok szerint szoborfülkék voltak. A lépcsőházban máig meglévő szoborfülke is felfedezhető az eredeti tervdokumentumon. A második emeleten ugyancsak két tanterem volt. A négy terem elégnek bizonyult, hiszen egészen 1906-ig négy osztály tanult az egyébként nyolcosztályos rendszerű gyakorlóiskolában.

Az ELTE campusain még egy nagyszabású állami iskolafelújítási beruházás várható, ahogy arról mi is tudósítottunk, az ELTE Trefort-kerti campusa Puskin utca 9. szám alatti épületének tervezésére és generálkivitelezésére decemberben írták ki a közbeszerzést. 

 A gyakorlógimnázium munkálataira 2022. január 31-ig várják a kivitelezők pályázatát.

Nyitókép: Kiírták a közbeszerzést az eklektikus stílusú iskolaépület felújítására és kibővítésére (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)