Kiírta a tendert a Városliget Zrt. a Városligetet átszelő, forgalmas Kós Károly sétány átépítésének terveire, így a mai aszfaltozott autóút helyett valódi parki sétánnyá alakítják vissza ezt a főtengelyt – írja Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) elnöke Facebook-posztjában.

„Több mint hatvan éve született az a döntés, hogy az M3-as autópálya bevezető szakasza a Városliget közepén vezessen keresztül, így a Budapest történelmi parkját kettészelő Kós Károly sétányon ma akkora a forgalom, mint a Petőfi hídon” – emeli ki Vitézy.

Tavaly év eleje óta zajlik a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa és a kormány döntése alapján a Városliget autómentesítését szolgáló közlekedési fejlesztések előkészítése. Ennek része, hogy a BFK megrendelésére készül a Szegedi út vonalában a Rákosrendező fölött átívelő új közúti, villamos, gyalogos és kerékpáros kapcsolatokat biztosító új híd terve, 1500 férőhelyes új P+R parkoló terve a Mexikói útnál, és sok kisebb Városliget környéki forgalomtechnikai beavatkozás is várható.

A Városligetet érintő fejlesztés (Forrás: Vitézy Dávid/Facebook)

Elsőként a megállapodásban szereplő kiegészítő beruházások (P+R parkolóházak, Szegedi úti híd stb.) tervezése kezdődött meg, most ezeket követi a Kós Károly sétány teljes közterületi újratervezése, autóútból sétánnyá való visszaalakítása. Mivel a tengely a park része lesz, a terveket a Városliget Zrt. készítteti a Budapest Fejlesztési Központtal együttműködésben.

Vitézy összefoglalta, milyen munkálatok vezetnek majd a Városliget autómentesítéséhez. Így lezárják az autóforgalom elől a Kós Károly sétányt és csúcsidőn kívül az Állatkerti körutat is, de a forgalmi korlátozás a trolibuszokat nem érinti. Teljesen autómentes lesz a város ikonikus történelmi tere, a Hősök tere mind a Műcsarnok, mind a Szépművészeti Múzeum előtt. Megszűnik a felszíni parkolás a Városligetben (az Állatkerti körút egy rövid szakaszát kivéve), a célforgalmi parkolási igényeket a Liget Budapest Projektben épült, nemrég megnyílt új Dózsa György úti mélygarázs és a tervezett új Mexikói úti P+R parkoló látja el.

A Kós Károly sétány (Forrás: Vitézy Dávid/Facebook)

Az M3-as autópálya felől érkező autóforgalom számára összesen 1500 férőhelyes új P+R parkoló épülhet az M3 autópálya-bevezető – Hungária gyűrű – Mexikói út csomópontjában, a Mexikói úti Kisföldalatti-végállomásnál. A Liget északi határán létesülő Mexikói úti P+R-parkolóházak egyaránt csökkentik majd az átmenő és a célforgalmat is.

Ezen kívül új közúti és villamosfelüljáró tervezését kezdte meg 2021-ben a BFK a Nagy Lajos király útja és a Szegedi út vonalában, a váci vasútvonal és Rákosrendező fölött, ami áttételesen járul hozzá a Városliget forgalomcsillapításához a Hungária körút tehermentesítése révén – foglalta össze Vitézy.

Forrás: Vitézy Dávid/Facebook

Nyitókép: A mai aszfaltozott autóút helyett valódi parki sétány lesz a Kós Károly sétányon (Fotó: Vitézy Dávid/Facebook)