Az európai állatkertek ranglistáján szereplő 126 állatkert közül a Fővárosi Állat- és Növénykert 207 ponttal a 15. helyen áll. Megelőzi a hazai állatkereket (amelyek közül a listára összesen négy került fel), és több olyan nagyhírű társintézményt is, mint például a Koppenhágai Állatkert, a Berlini Állatpark, az amszterdami Artis Zoo, a hamburgi Hagenbeck Állatpark, a Londoni Állatkert, az Antwerpeni Állatkert, a Barcelonai Állatkert, a tenerifei Loro Parque, illetve Párizs mindkét állatkertje.

A listán többek között a látogatói élmény, a szolgáltatások és a kertben folyó szakmai munka értékelése alapján rangsorolják Európa vezető állatkertjeit.

Az Elefántház az állatkert egyik leglátványosabb épülete (Fotó: zoobudapest.com)

Az értékelési rendszer szellemi atyja a brit Anthony Sheridan üzletember, aki 2007-ben visszavonult az üzlettől, majd elhatározta, hogy rendszeresen bejárja Európa legjelentősebb állatkertjeit, és kidolgozott egy szempontrendszert is az értékelésükre. Listája a módszertan részletes leírásával, valamint egyéb állatkerti tapasztalatainak összegzésével együtt először 2011-ben látott napvilágot What Zoos Can Do című könyvében. Azóta rendszeresen frissíti, aktualizálja a listát.
  Vízilovak a belső térben (Fotó: zoobudapest.com)

A ranglista legutóbbi, 2018-as kiadásában a fővárosi állatkert 110 állatkert közül a 17. helyen szerepelt, így a városligeti intézmény az elmúlt években két helyet javított a helyezésén úgy, hogy az értékelésbe bevont összes állatkert száma is emelkedett.

A legfrissebb ranglista, a Zooscape 2020 a Sheridan's Handbook of Zoos in Europe 2015–2030 című, a múlt év végén megjelent könyv részeként látott napvilágot.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Fővárosi Állat- és Növénykert az európai ranglista 15. helyén áll (Fotó: zoobudapest.com)